SKŁADNIKI:
4 cebule szalotki
2 polędwiczki z indyka
2 duże jabłka winne (ja używam renet)
50 ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnek
kilka gałązek świeżego lubczyku
przyprawy: sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Polędwiczki myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem. Do osobnego naczynia wlewamy oliwę, dodajemy ząbek czosnku i posiekany świeży lubczyk, mieszamy i wcieramy w polędwiczki - tak jak wcieramy balsam w ciało. Najlepiej pozostawić na 2 h w lodówce, aby przeszły marynatą. Siekamy na półpiórka szalotkę, obieramy i kroimy w dowolną kostkę jabłka. Układamy w brytfance jabłka, cebulę, gałązki lubczyku, a następnie polędwiczki. Pieczemy pod przykryciem 60 min w temperaturze 160 st. C.
Po upieczeniu sok z pieczenia, cebulę i jabłka miksujemy na jednolitą masę. Na mus kładziemy pokrojone polędwiczki. Podajemy z kaszą lub ziemniakami.