8 – produktów których NIGDY NIE ŁĄCZYMY w zdrowej diecie
1. Herbata z cytryną. Połączenie bez którego niektórzy sobie nie wyobrażają herbaty. Znajdujący się w listkach herbaty glin łączy się z sokiem z cytryny. W ten sposób tworzy się cytrynian glinu, który odkłada się w mózgu i może prowadzić m.in., do choroby Alzheimera. Kolejny mit iż herbata z cytryną wit. C to zdrowie. Wit. C. w temperaturze 60st.C. w większości ginie. Lepiej wypić wodę letnią z cytryną i np. miodem.
2. Herbata z ciastem drożdżowym. Zawarte w herbacie garbniki ograniczają wchłanianie witaminy B1, która znajduje się w cieście drożdżowym. Witamina B1 korzystnie wpływa na układ nerwowy. Lepiej wypić szklankę mleka lub kawy do ciepłej drożdżóweczki.
3. Pomidor z ogórkiem. Słynnej sałatce mówimy NIE. Zielony ogórek zawiera enzym, który utlenia zawartą w pomidorze witaminę C (wzmacnia odporność). To samo dzieje się w połączeniu ogórka z: papryką, cebulą, cykorią, natką pietruszki czy sałatą.
4. Pomidor z twarogiem. Pomidor zawiera silne działające kwasy. Kiedy połączymy go z białym serem, to zawarty w nim wapń wejdzie w reakcje z tymi kwasami i wytworzą się nierozpuszczalne kryształki. Odkładają się one w stawach, blokują je a także przysparzają bólu podczas poruszania się.
5. Kawa i herbata z nabiałem. Zawarty w kawie i herbacie kwas szczawiowy łączy się z wapniem znajdującym się w twarożku, jogurcie i serze żółtym. W ten sposób tworzą się szczawiany, które odkładają się w postaci kamieni w drogach moczowych. Dla miłośników kawy z mlekiem zła wiadomość.
6. Warzywa kapustne z rybami. Ryby morskie jak i owoce morze są źródłem jodu. Nie należy łączyć ich z warzywami kapustnymi (m.in. kalafior, brokuł, kapusta, brukselka), ponieważ wiążą jod i uniemożliwiają jego wchłanianie.
7. Olej z rybami. Korzystne działanie kwasów omega-3 mogą zaburzyć kwasy omega-6, których najwięcej znajduje się w oleju słonecznikowym i kukurydzianym. Kwasy omega-6: wzmacniają układ nerwowy, odżywiają skórę, włosy i paznokcie. Jednak podczas smażenia mogą zredukować działanie omega-3.
8. Mięso z czerwonym winem. Niestety! Zawarte w winie garbniki uniemożliwiają dobre wchłonięcie żelaza, które znajduje się w mięsie(wieprzowina, wołowina, dziczyzna, wątróbka) Garbniki te znajdują się także w kawie i herbacie i dlatego nie warto nimi popijać jedzenia w ogóle. Jak zjeść pysznego steka bez lampki wina? Najlepiej zapić sokiem pomarańczowym lub wodą z cytryną. Żelazo lepiej się wchłania w środowisku kwaśnym.