Ryby i owoce morza
Ryby z racji tego, iż mieszkam nad morzem są nieodzownym elementem w moim tygodniowym menu. Sposobów na przygotowanie ryb jest bardzo dużo. W tym przepisie pokaże wam najprostszy z możliwych sposobów, który najbardziej lubię. Lubię go dlatego, że nie jest ciężki, nie jest tłusty i nie zagłusza smaku delikatnego mięsa ryby. I co ważne wykonuję się go bardzo szybko.
Jaką rybę wybrać? Ja wybieram rybę morską, nie hodowlaną, nie mrożoną. Najlepsza jest ta ze sklepu rybnego nie pakowana próżniowo. W poradach znajdziecie jak rozpoznać świeżą rybę i taką właśnie starajcie się kupić.
Moje TOP 5 ryb bałtyckich:
- TURBOT z rodziny flądrowatych, ale smakiem jego mięso jest bardziej sprężyste i podobne do smaku krewetki. Turbot dla mnie jest odkryciem tego lata, gdy prowadziłam sezonowo bar i codziennie serwowałam świeże ryby.
- FLĄDRA -
spadła z 1 miejsca po odkryciu turbota :) Oprócz wady, iż najczęściej kupimy tuszkę ma dużo ości to smak flądry, delikatnego soczystego mięsa jest naprawdę dobry. - ŁOSOŚ, ale zdecydowanie bałtycki. Nie hodowlany z Norwegii. Jak usmażycie sobie bałtyckiego i norweskiego na pewno wyczujecie różnicę w smaku. Łosoś jest idealny do pieczenia w piekarniku, zapiekania w cieście francuskim, do mojego ulubionego tatara ect. Z łososiem w kuchni można się pobawić.
- ŚLEDŹ. Nasz polski z Bałtyku śledź, który przyrządzam na kilkanaście sposobów. Nie dość, że jest tani to jest bardzo zdrowy i jest bardzo wdzięczny do różnych śledziowych wariacji.
- DORSZ. Pomimo iż nad morzem dorsz jest kupowany najczęściej to u mnie jest na 5 miejscu. Ma niestety suche mięso i z racji intensywnych połowów ciężko dostać naprawdę gruby i dorodny filet z dorsza. Chcąc robić polędwice z dorsza trzeba kupić atlantyckiego, ale żeby dostać świeżego atlantyckiego graniczy to z cudem. Dorsza bardzo lubię zapiekanego w papilotach, w całości albo wędzonego.
Koniec tych opowieści czas zacząć gotować :)

10 ZASAD PRAWIDŁOWEGO RISOTTO - Risotto szafranowe z łososiem i brokułami
Risotto jest nieco pracochłonne, ponieważ istotą dobrego risotto jest kleistość ryżu, która wytwarza się poprzez powolne gotowanie i ciągłe mieszanie. Ale warto spróbować zrobić je, jako wspaniałą alternatywę dla ryżu. Obiad od razu stanie się bardziej wykwintny.

Wariacje śledziowe - tatar ze śledzia marynowany w limonce
Dla wielbicieli ryb i śledzi coś nowego. Tatar ze śledzia marynowany w soku z limonki. Wato spróbować a przekonacie się, iż to świetne połączenie: słoność śledzi, kwasowość i aromat limonki, słodycz miodu oraz gorzkość musztardy francuskiej. Świeżości nada koper. Prawdziwa plejada smaku.

WSTĘP DO RYB
Znajdziecie tutaj porady odnośnie ryb. Kilka przydatnych zdjęć. Już niedługo filmiki filetowania.

Ryba po grecku z wędzoną papryką
Ryba po grecku to sztandarowe dnie, które u mnie w domu jest bardzo często. Szczególnie, gdy kupię większą ilość dorsza i całej na obiad nie zjemy. Wtedy dorabiam sos i wkładam do lodówki. Mamy lunch do pracy lub kolacyjkę. Z racji tego, iż bardzo często ją robię przeszła wiele metamorfoz. Oto jedna z nich, sprawdźcie sami jej smak.

Turbot smażony saute
Ryba saute to najprostszy sposób na usmażenie ryby, która będzie na pewno dobrze smakowała. Nie będzie ciężka, tłusta i nie zabijemy smaku ryby. Jak chce się delektować rybą to uwielbiam ten sposób -

Tatar z łososia bałtyckiego
Moją sztandarową i ulubioną przystawką i nie tylko, bo super się nadaje na kolacje, to tatar z łososia. Ja preferuje łososia bałtyckiego. Jest co prawda nieco droższy (około 59 zł/ kg) i ma mniej cieszący oko kolor, ale jest na pewno zdrowszy.