Warsztaty kulinarne dla dorosłych
Kursy indywidualne są stworzone, aby po ciężkim dniu lub tygodniu poświecić się pasji lub zdobyć wiedze kulinarną. Zapraszamy do wybrania interesującego tematu i zapisania się na wybrany kurs. Jeżeli chcieliby Państwo, aby powstał inny kurs, zapraszam do nadsyłania swoich propozycji mailowo.
Każde uczestnik otrzymuje fartuch i wszelkie niezbędne przybory kuchenne. Każda przygotowana potrawa kończy się wspólną konsumpcją, rozmową, wymianą doświadczeń przy lampce wina. Zajęcia odbywają się w profesjonalnej kuchni.
KURSY:
AUTORSKIE MENU MasterChef
Ludwika Dąbrowska
w godz. 10.00-16.00
Jeżeli jesteś zainteresowany kursem NAPISZ - wyznaczymy termin kursu!
Ilość uczestników: 10 osób. Przygotujemy 6 potraw i 2 desery:
- Dwie przystawki: wędzony tatar z łososia, carppacio z buraczanym duetem
- Dwie zupy: bulion z kaczki z nutą egzotyczną, krem z białych warzyw
- Dwa dania główne: pierś z kaczki flambirowana z likierem pomarańczowym, idealny stek wołowy
- 2 desery: suflet czekoladowy, panna cotta
Autorski kurs pozwoli Państwu pokazać, w jaki sposób przygotować wykwintne danie dla rodziny oraz dla gości. Wspólnie przyrządzimy 6 dań wraz z dodatkami oraz dwa desery.
Oprócz wykonania dań opowiadamy o technikach, nowinkach kuchennych i ważnych zasadach podczas przygotowywania posiłków. Uczymy się dekorować i podawać dania.
Dodatkowo nauczymy się : filetować rybę, rozpoznawać i kupować rybę dobrej jakości, poprawnie przygotować bulion, omówimy najczęstsze błędny przy wykonaniu bulionów, podstawowe zasady przy przyrządzaniu zup - kremów, flambirować i łączyć nietypowe smaki, przyrządzać steki w 3 stopniach wysmażenia, przyrządzać idealne suflety i omówimy błędny przy ich wykonaniu. Do każdego dania będą przygotowywane dodatki. Po wspólnym gotowaniu każdy posiłek kończymy wspólną degustacją i rozmową przy lampce wina.
Zapewniamy w cenie kursu: fartuch ochronny, napoje (kawa, herbata, woda), pamiątkowe zdjęcie, dyplom z ukończenia kursu.
Należy się zaopatrzyć w wygodne obuwie zmienne.
DESERY(wieczorowy, 16:30 - 19:30)
Jeżeli jesteś zainteresowany kursem NAPISZ - wyznaczymy termin kursu!

- Beza
- Biszkopty/torty
- Suflety
- Kruche szaleństwo
- Panna cotta
MIĘSO I
godz. 17.00-20.00
Jeżeli jesteś zaintersowany kursem NAPISZ - wyznaczymy termin kursu!

- Trybowanie drobiu
- Piekielny kurczak
- Idealne steki
- Tatar podwędzany
- Idealna kaczka
- Nowa odsłona bulionu
OWOCE MORZA(wieczorowy, 16:30 - 19:30)
Jeżeli jesteś zainteresowany kursem NAPISZ - wyznaczymy termin kursu!

- Ostrygi
- Krewetki w kilku odsłonach
- Małże św. Jakuba
- Kalmary grillowane
- Małże po prowansalsku
- Marynowana ośmiorniczka po włosku
RYBY(wieczorowy, 16:30 - 19:30)
Jeżeli jesteś zainteresowany kursem NAPISZ - wyznaczymy termin kursu!

- Wywar rybny
- Sos rybny
- Pstrąg pieczony w całości z masłem ziołowym
- Ryba w soli
- Tatar podwędzany z łososia
- Smażony turbot
- Śledź w 3 odsłonach
KUCHNIA WŁOSKA(wieczorowy, 16:30 - 19:30)
- Maca z dodatkami
- Foccacia i grillowana papryka
- Risotto szafranowe
- Idealna pizza z pieca
- Makarony w 3 odsłonach
KUCHNIA POLSKA W NOWEJ ODSŁONIE(wieczorowy, 16:30 - 19:30)
Jeżeli jesteś zainteresowany kursem NAPISZ - wyznaczymy termin kursu!

- Idealny schabowy z karmelizowanymi warzywami
- Rosół z nutą orientu z kluseczkami
- Golonka w piwie z kapustką
- Barszcz czerwony z uszkami
- Baba drożdżowa
NA SUROWO – IDEALNE PRZYSTAWKI(wieczorowy, 16:30 - 19:30)
Jeżeli jesteś zainteresowany kursem NAPISZ - wyznaczymy termin kursu!

- Ostrygi skąpane winegrettem
- Carpaccio wołowe
- Tatar wołowy
- Tatar z łososia
- Śledzie w 3 odsłonach
BĄDŹ FIT NA WIOSNĘ
Temat warsztatów - Komponowanie zdrowych 5 daniowych posiłków
Aby się zapisać przejdź do kalendarza rezerwacji.
Koszt: 220 zł
Przygotujemy zestaw 5-daniowy oraz zdrowe koktaje i smoothie:
- zestaw 5-daniowy
- odchudzimy tradycyjne dania
- przyrządzimy pyszne i zdrowe II śniadania które każdy z domowników z chęcią zabierze do pracy, szkoły
- zastosujemy nowości i super food
- dowiemy się o prawidłowym łączeniu składników, tak aby wchłaniać wszystkie witaminy z pożywienia
Wykorzystam wiedzę zdobytą na studiach z technologii żywienia i współpracy w cateringu dietetycznym. Wspólnie przyrządzimy dzienny zestaw idealnie skomponowanych 5ciu posiłków pod gust każdego z uczestników kursu.
Zapoznacie się Państwo z nowościami tzw. żywności super food.
Dodatkowo nauczymy się: przyrządzać, koktaje, smoothie, prawidłowej obróbki termincznej warzyw, krojenia, porcjowania, wyliczania kalorii i zdrowego komponowania posików. Do każdego dania będą przygotowywane dodatki. Po wspólnym gotowaniu każdy posiłek kończymy wspólną degustacją i rozmową przy pysznym koktaju.
Każdy z uczestników otrzyma przepisy przyrządzonych dań, dyplom ukończenia warsztatów oraz pamiątkowe zdjęcie z autografem.