Zupy
Podstawą każdej zupy jest bulion – podstawa smaku.
Poniżej zamieszczam proporcje na 3 buliony również jarskie, które mogą stanowić podstawę do każdej wymyślonej zupy. Ja uwielbiam zupy szczególnie jesienią i zimą. Nie ma nic lepszego niż ogrzać się ciepłą zupą. To też bardzo dobry składnik dań dla dzieci, które nie przepadają za warzywami. A w pysznej zupie zjedzą ich bardzo dużo. Myślę, iż repertuar moich zup zaspokoi każdego smakosza.
Do tego zupy są naprawdę proste i jeżeli wcześniej przygotujemy bulion bardzo szybkie do wykonania.

Barszcz czerwony na zakwasie z dobieranymi ziemniakami z chrupiącym bekonem
Jest to moja ulubiona zupa. Barszcz przygotowuję na zakwasie buraczanym, na który przepis znajdziecie na mojej stronie.

Wielkopolski żur na kiszonym zakwasie z nutą chrzanową
Tradycyjny barsz biały w nowym wydaniu z nutą grzybów, chrzanu.

Kiszenie żuru - fakty i mity
Podstawą dobrego żurku jest zakwas. Spróbujcie zrobić go samemu a na pewno nie pożałujecie.

ZUPA POMIDOROWA - KREM Z POMIDORÓW Z POLSKIM PESTO
Ulubiona zupa moich dzieci. Jest pełnowartościowym posiłkiem, świetnie smakuje i zdecydowanie różni się od tzw. pomidorówek naszych babci. Nazwałabym to musem lub kremem z pomidorów.

DEMI GLACE wywar ciemny z kości i warzyw
Demi glas to podstawa sosów w bardzo dobrych restauracjach. Aby twój sos był pełny smaku, aromatu użyj bazy demi glace. Długo się go przygotowuje ale naprawdę warto. Robimy raz na jakiś czas bo świetnie się go przechowuje np. mrożąc.

BULION MIĘSNO - WARZYWNY
Ja najczęściej używam właśnie tego bulionu do swoich zup. Na podstawie tego bulionu tworzy się tzw. jasne buliony można je przyrządzić nie z kości ale również z mięsa: wołowego, cielęcego czy drobiu. Poniżej kilka wskazówek co zrobić aby bulion był klarowny.

BULION WARZYWNY
Podstawą każdej zupy jest bulion – podstawa smaku. Jeżeli wcześniej przygotujemy bulion to zupy staną się naprawdę proste i bardzo szybkie do wykonania. Bulion warzywny nie tylko dla wegeterian.

Krem dyniowy z imbirem i pomarańczą
Uwielbiam jesień za jabłka i właśnie dynie. Do dyni przekonałam się jak trafiłam na dobry przepis, który lekko zmodyfikowałam i powstała idealna zupa dyniowa. Pełna smaku, aromatu do tego świetnie rozgrzewająca i pobudzająca zmysły. Dynie świetnie się przechowuje, ja kroje w kostkę i zamrażam i zimą mogę delektować się smakiem pysznej zupy czy puree dyniowego. Zapraszam do skosztowania mojej zupy.