CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 min.
ILOŚĆ PORCJI: 3 butelki po 0,7l
STOPIEŃ TRUDNOŚCI: 1/5
SKŁADNIKI:
"Oliwa rozmarynowo czosnkowa"
0,7 l dobrej jakości oliwy z oliwek
kilka listków świerzej szałwi
"Oliwa chillii ostra"
0,7 l dobrej jakości oliwy z oliwek
1 papryczka chilli
1 suszona papryczka chili
1 łyżeczka czubata suszonych płątków chilli
"Oliwa szałwiowa"
0,7 l dobrej jakości oliwy z oliwek
kilka gałązek śweżego rozmaryn
4 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE BAZY:
Oliwę należy podgrzać do 90 st. C. około 2-
Warianty:
I. Umyj gałązki rozmarynu, osusz. Czosnek pokrój na plasterki, możesz dodać też całe ząbki i przesmaż ok. 2 minut w odrobinie oliwy z oliwek, aby lekko się zarumienił. Dodajemy do Bazy. Można użyć czosnku samodzielnie ususzonego (w domowej suszarce do grzybów) wtedy nie musimy smażyć tylko zatapiamy w oliwie i podgrzewamy jak wyżej 90 st. C -
II. Świeżą chili pokrój na plastry i podsmaż na 3 łyżkach oliwy z oliwek. Do bazy dodajemy przesmażoną chili i 1 papryczkę suszoną do podgrzanej oliwy. Dodatkowo można dodać przyprawę: chilli w płatkach dla osób, które lubią ostrzejsze smaki. Podgrzewamy całość 2-
III. Umyj gałązki szałwii, osusz i dodaj do przygotowanej bazy.