czas przygotowania: 10 min. czas gotowania: 50 min.
ilość porcji: 6
stopień trudności: 1/5 

aromatyczny-duszony-schab-z-kminkiem-228.jpgSKŁADNIKI:

70 dag schabu

1 paczka kminku

sól, pieprz

1 duża cebula

1 łyżka oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Schab płuczemy, osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem, a następnie obtaczamy z każdej strony kminkiem.

W garnku na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie lekko przeszklona, wkładamy cały schab. Przykrywamy i zmniejszamy płomień. Jeżeli macie garnki ze wskazówką temperatury, to postarajcie się ją utrzymać do 90 st. C. Jeżeli nie, to ustawcie na taki płomień, aby schab się lekko gotował. Tak przygotowujemy mięso około 50 minut. Możemy otworzyć garnek i zgarnąć cebulkę z boków wraz z sosem i polać schab na wierzchu. Ten sos będzie tak pyszny, że świetnie smakuje z samym chlebem.

Rada. Jeżeli schab nie puszcza soku i cebulka lekko się zaczyna palić, dodać z 4 łyżki wody. Ale jeżeli kupimy świeży, soczysty schab, nie będzie potrzeby nawet do niego zaglądać.

Podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Świetnie się komponuje z kapustą kiszoną.

Smacznego :)