Guacamole to oryginalna przekąska meksykańska na bazie awokado. Uwielbiam awokado i bardzo często wykorzystuję je do tworzenia potraw. A im częściej je jem, tym bardziej przepisy ewoluują w mojej kuchni. Oto moje autorskie guacamole.
SKŁADNIKI:
2 kg ogórków gruntowych
2 l wody mineralnej
4 łyżki soli morskiej gruboziarnistej
4 ząbki czosnku
zestaw do kiszenia (koper zielony, liść chrzanu, kwiat kopru, korzeń chrzanu ok. 5 cm)
2 liście z krzewu czarnej porzeczki
PRZYGOTOWANIE:
Orzeszki prażymy na suchej patelni, aż się zrumienią. Musimy je podrzucać lub mieszać, aby nie spaliły się, bo będą gorzkie.
Do blendera wrzucamy obrane i pokrojone 1 awokado, skrapiamy je sokiem z limonki. Dodajemy pozostałe składniki: daktyle, orzechy, zioła i olej. Blendujemy na jednolitą masę, doprawiamy solą i pieprzem. Ja tę pastę stosuję na kanapki lub podaję z jajkiem w koszulce.
Idealne na śniadanie.