Moje dzieci uwielbiają takie słodkie śniadania. Zjadają je z apetytame nawet gdy w tygodniu wcześniej rano wstają. Puszyte, pachnące, kolorowe... po prostu pyszne

SKŁADNIKI:autorskie-pancakes-czyli-omlety-biszkoptowe-558.jpg

2 jajka

1 szklanka mleka

1 szklanka mąki

2 łyżki cukru - ja używam ksylitolu

1 łyżeczka cukru waniliowego

ulubiony dżem lub owoce ( ja zastosowałam własnej roboty dżem wiśniowy oraz banany i kiwi)

szczypta soli

olej kokosowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

W jednej misce ubijamy z odrobiną soli białka  jajek na sztywną pianę. W drugiej misce żółtka roztrzepujemy z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę  w takiej ilości, aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Dopiero w tym momencie dokładamy połowę białek i wszystko łączymy. Potem dodajemy pozostałą połowę i delikatnie mieszamy. Może być widoczne białko.

Rozgrzewamy patelnię z olejem. Łyżką nakładamy masę i smażymy na rumiano z obu stron na niedużym ogniu. Omlety nie mogą się spalić ani za szybko usmażyć, bo będą surowe w środku.

Podajemy z dżemem, owocami i posypane cukrem pudrem.