Moje dzieci uwielbiają takie słodkie śniadania. Zjadają je z apetytame nawet gdy w tygodniu wcześniej rano wstają. Puszyte, pachnące, kolorowe... po prostu pyszne
SKŁADNIKI:
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
2 łyżki cukru - ja używam ksylitolu
1 łyżeczka cukru waniliowego
ulubiony dżem lub owoce ( ja zastosowałam własnej roboty dżem wiśniowy oraz banany i kiwi)
szczypta soli
olej kokosowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
W jednej misce ubijamy z odrobiną soli białka jajek na sztywną pianę. W drugiej misce żółtka roztrzepujemy z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę w takiej ilości, aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Dopiero w tym momencie dokładamy połowę białek i wszystko łączymy. Potem dodajemy pozostałą połowę i delikatnie mieszamy. Może być widoczne białko.
Rozgrzewamy patelnię z olejem. Łyżką nakładamy masę i smażymy na rumiano z obu stron na niedużym ogniu. Omlety nie mogą się spalić ani za szybko usmażyć, bo będą surowe w środku.
Podajemy z dżemem, owocami i posypane cukrem pudrem.