Awokado ma bardzo dużo wartości odżywczych i łatwo przyswajalnych kwasów. Dodatkowo pokaże, że jajko w koszulce to inna forma jedzenia jajek, która nie musi być nudna. Jest to moje ulubione śniadanie.
Białko | Tłuszcze | Węglowodany strawne | Wart. energet. |
[g] | [g] | [g] | [kcal] |
16 | 35 | 24 | ok. 470 |
SKŁADNIKI:
½ awokado (zużywamy połówkę, którą odłożyliśmy do lodówki w I dniu)
2 jajka
łyżka octu
¼ łyżeczki soli
1 pomidor
łyżka oliwy z oliwek
natka pietruszki
kromka razowego chleba
10 g masła
PRZYGOTOWANIE:
Zaczniemy od jajka w koszulce. Jajko wbijamy do małej okrągłej miseczki. Wlewamy około 300 ml wody do garnka, podgrzewamy do 95 st. C, dodajemy ocet i sól. Zmniejszamy płomień na minimalny. Łyżką robimy wirek, mieszając wodę, a następnie wlewamy jajko, wkładając prawie miseczkę do wody. Lekko mieszamy i trzymamy jajko ok. 3 min, starając się, aby woda nie zagotowała się i nie spadła temperatura. Wyciągamy jajko z wody łyżką cedzakową i wkładamy do zimnej wody z lodem. Spowoduje to, że jajko nam się nie przegrzeje. Białko powinno być ścięte, a żółtko płynne.
Pomidora sparzamy (możemy w tej samej wodzie, w której było jajko), kroimy w kostkę, dodajemy oliwę, natkę pietruszki, możemy doprawić solą i pieprzem.
Jajko układamy w miejscu pestki awokado, do tego sałatka oraz chleb razowy (przepis tutaj) z masłem.