SKŁADNIKI NA BUŁKI:domowe-chrupiace-burgery-wolowe-445.jpg

1 paczka suchych drożdży

3,5 szklanki mąki pszennej typu 500

1 szklanka ciepłej wody

1/4 szklanki maślanki

6 łyżek roztopionego masła

3 łyżki cukru

1,5 łyżeczki soli

4 łyżeczki lecytyny sojowej w proszku (niekoniecznie)

2 łyżki oleju

1 jajko

sezam biały, czarny lub czarnuszka

RADA: do wykonania ciasta drożdżowego nie używaj metalowych przyborów kuchennych. Miska oraz łopatki  powinny być  szklane, plastikowe lub drewniane.

PRZYGOTOWANIE BUŁEK:

Do miski wlewamy szklankę wody, dodajemy łyżkę cukru oraz pół szklanki mąki i drożdże. Mieszamy powstały zaczyn dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut. W tym czasie drożdże zaczynają się namnażać i zaczyn pracuje.

 Następnie dodajemy pozostałe składniki: mąkę, maślankę, cukier, sól, masło i lecytynę. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na stolnicę (blat) i wyrabiamy minimum 10 minut, aż będzie elastyczne, miękkie i nie będzie się kleiło do rąk. Możemy również wyrobić je w mikserze przez ok. 10 minut.

Z ciasta tworzymy kulkę i smarujemy olejem. Przekładamy do miski i przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Musi podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyciągamy je  na stolnicę (blat) i formujemy rulon, który kroimy na równe części. Z każdego kawałka ciasta  robimy kulkę.

Uformowane bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzepujemy 1 jajko i smarujemy powierzchnię pędzlem dokładnie na całej powierzchni. Górę można posypać według uznania: sezamem białym, czarnym lub czarnuszką. Bułki pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Ja płaską łyżką cedzakową lekko je spłaszczam, aby u góry nie były bardzo okrągłe. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Wyrośnięte bułki pieczemy od 15 do 17 minut. Najlepsze są zaraz po przestudzeniu lub następnego dnia. Aby  je przechować, najlepiej zapakować każdą w  foliową torebkę i zamrozić.

SKŁADNIKI NA BUŁKI:

bekon surowy - cienkie plastry

500 g dobrej jakości mielonej wołowiny

1 ząbek czosnku

natka pietruszki

sałata rzymska

pomidor

cebula czerwona

woda gazowana

50 ml oliwy z oliwek

opcjonalnie ogórek małosolny

gałka muszkatołowa, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE BURGERÓW:

Na suchej  patelni grillujemy bekon, aż będzie chrupki. Wystudzone bułki grillujemy na suchej patelni grillowej.

Cebulę, pomidora kroimy na cienkie krążki. Ogórka małosolnego kroimy w plastry wzdłuż (na mandolinie lub nożem).

Mięso mielone doprawiamy, solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Siekamy natkę pietruszki. Do masy dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek oraz 2-3 łyżki wody gazowanej – wtedy mięso nie ściemnieje. Dokładnie wyrabiamy. Formujemy kotlety i smażymy na patelni grillowej z obu stron.

Kolejno układamy: dół bułki, sos BBQ, sałata, kotlet, cebula, pomidor, ogórek, sos korzenny, sałata, góra bułki.

SMACZNEGO