SKŁADNIKI NA BUŁKI:
1 paczka suchych drożdży
3,5 szklanki mąki pszennej typu 500
1 szklanka ciepłej wody
1/4 szklanki maślanki
6 łyżek roztopionego masła
3 łyżki cukru
1,5 łyżeczki soli
4 łyżeczki lecytyny sojowej w proszku (niekoniecznie)
2 łyżki oleju
1 jajko
sezam biały, czarny lub czarnuszka
RADA: do wykonania ciasta drożdżowego nie używaj metalowych przyborów kuchennych. Miska oraz łopatki powinny być szklane, plastikowe lub drewniane.
PRZYGOTOWANIE BUŁEK:
Do miski wlewamy szklankę wody, dodajemy łyżkę cukru oraz pół szklanki mąki i drożdże. Mieszamy powstały zaczyn dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut. W tym czasie drożdże zaczynają się namnażać i zaczyn pracuje.
Następnie dodajemy pozostałe składniki: mąkę, maślankę, cukier, sól, masło i lecytynę. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na stolnicę (blat) i wyrabiamy minimum 10 minut, aż będzie elastyczne, miękkie i nie będzie się kleiło do rąk. Możemy również wyrobić je w mikserze przez ok. 10 minut.
Z ciasta tworzymy kulkę i smarujemy olejem. Przekładamy do miski i przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Musi podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyciągamy je na stolnicę (blat) i formujemy rulon, który kroimy na równe części. Z każdego kawałka ciasta robimy kulkę.
Uformowane bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzepujemy 1 jajko i smarujemy powierzchnię pędzlem dokładnie na całej powierzchni. Górę można posypać według uznania: sezamem białym, czarnym lub czarnuszką. Bułki pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Ja płaską łyżką cedzakową lekko je spłaszczam, aby u góry nie były bardzo okrągłe. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Wyrośnięte bułki pieczemy od 15 do 17 minut. Najlepsze są zaraz po przestudzeniu lub następnego dnia. Aby je przechować, najlepiej zapakować każdą w foliową torebkę i zamrozić.
SKŁADNIKI NA BUŁKI:
bekon surowy - cienkie plastry
500 g dobrej jakości mielonej wołowiny
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
sałata rzymska
pomidor
cebula czerwona
woda gazowana
50 ml oliwy z oliwek
opcjonalnie ogórek małosolny
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE BURGERÓW:
Na suchej patelni grillujemy bekon, aż będzie chrupki. Wystudzone bułki grillujemy na suchej patelni grillowej.
Cebulę, pomidora kroimy na cienkie krążki. Ogórka małosolnego kroimy w plastry wzdłuż (na mandolinie lub nożem).
Mięso mielone doprawiamy, solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Siekamy natkę pietruszki. Do masy dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek oraz 2-3 łyżki wody gazowanej – wtedy mięso nie ściemnieje. Dokładnie wyrabiamy. Formujemy kotlety i smażymy na patelni grillowej z obu stron.
Kolejno układamy: dół bułki, sos BBQ, sałata, kotlet, cebula, pomidor, ogórek, sos korzenny, sałata, góra bułki.
SMACZNEGO