drozdzowe-buleczki-z-rabarbarem-kompot-rabarbarowy-425.jpgSKŁADNIKI NA FARSZ:

4 łodygi rabarbaru

½ szklanki cukru brązowego

SKŁADNIKI NA CIASTO (ok.40 bułeczek):

5 żółtek

¾ kostki świeżych drożdży

2 ½  szklanki mleka

szczypta soli

1 kg mąki pszennej

½ szklanki cukru

½ kostki masła

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

½ kostki masła

szklanka mąki

szklanka cukru

SKŁADNIKI NA KOMPOT:

2 łodygi rabarbaru

½ szklanki cukru brązowego

4 słodkie jabłka

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Przygotowujemy zaczyn. Do szklanki ciepłego mleka  wkruszamy drożdże. Dodajemy 2 łyżki cukru, szczyptę soli i 2 łyżki mąki. Wszystkie składniki łączymy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, aż drożdże zaczną pracować i pojawią się bąbelki.

RADA!! Przy wyrobie ciasta drożdżowego nie używajcie metalowych misek oraz metalowych przyborów kuchennych.

W czasie kiedy rośnie zaczyn, ucieramy żółtko z pozostałym cukrem na puszystą masę.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe 1,5 szklanki mleka, wsypujemy przesianą przez sito mąkę, delikatnie łącząc składniki drewnianą łyżką. Dodajemy ubitą masę z żółtek i  ostrożnie łączymy. Na koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto ręką na jednolitą masę. Przykrywamy ściereczką i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce na około 40 min. Ciasto co najmniej podwoi swoją objętość.

Masę dzielimy na 2 lub 3 części, wylewając je na blat wysypany mąką. Formujemy ciasto w formie szerokiego wałka i tniemy go na paski. Im grubsze paski i szerszy wałek, tym większe bułeczki. Pamiętajcie, iż bułeczki jeszcze podwoją swoją objętość. Mój wałek ma średnicę około 4 cm, a paski grubość około 1,5 cm. Wychodzą zgrabne bułeczki na 3 gryzy J

Powstałe owalne placki mieszamy z przygotowaną konfiturą. Konfiturę wkładamy w środek, przyciskając boki jak w przypadku lepienia pierogów, a potem delikatnie rolujemy w dłoniach, aby powstała owalna bułeczka. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem. Z wierzchu smarujemy je roztrzepanym jajkiem i  posypujemy kruszonką.

Pieczemy na rumiano (u mnie w  termoobiegu w zależności od wielkości babeczek trwa to ok. 20-30 min) w 170 st. C.

 

PRZYGOTOWANIE FARSZU:

Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka wraz z cukrem, mieszamy i czekamy, aż rabarbar wypuści sok. Cukier się skrystalizuje i zagęści masę. W przypadku gdy mamy za dużo sosu, musimy go zlać. Masa powinna być gęsta, słodka, z nutą kwasowości rabarbaru.

PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI:

Wszystkie składniki łączymy dłonią na sypką masę z mniejszymi lub większymi grudkami. Masło musi być zimne. Jeśli  masa za bardzo będzie nam się kleić, wkładamy ją na chwilę do lodówki. 

PRZYGOTOWANIE KOMPOTU:

Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Jabłka obieramy i kroimy w  ósemki. Zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut. Doprawiamy cukrem.