Czas na szparagi. Oto propozycja pożywnego, pysznego śniadania
SKŁADNIKI:
3 jajka (1 całe, 2 żółtka)
6 szparagów (białe/zielone)
kilka gałązek szczypioru
100 ml śmietany kremówki pow. 30%
20 g masła
odrobina soku z cytryny
pieprz czarny mielony
sól himalajska
gałka muszkatołowa
2 łyżki octu
1 łyżka cukru
oliwa z oliwek
bułka
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw przygotowujemy szparagi. Odłamujemy twardą dolną część szparagów. Obieramy obieraczką od dołu ku górze, pozostawiając całą górną część, tzw. kwiat. Tak przygotowane wkładamy do gotującej się wody z cukrem, odrobiną soli i octem. Parzymy około 7 minut, nie wkładając ich górnej części . Super, jeżeli macie specjalny garnek do szparagów. W czasie, kiedy gotują się szparagi, przygotowujemy jajko i sos.
Zagotowujemy wodę z 1 łyżką octu i 1/2 małej łyżeczki soli. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy gaz, mieszamy wodę, aby powstał wirek i wlewamy rozbite jajko. Delikatnie mieszamy, aż białko otuli żółtko. Pozostawiamy w gorącej wodzie przez około 4 minuty. Następnie wyciągamy jajko łyżką cedzakową. Jajko w koszulce ma mieć ścięte białko, ale idealnie rozpływające się żółtko.
Sos. W garnku rozgrzewamy śmietankę kremówkę, gdy się podgrzeje, dodajemy 2 żółtka i energicznie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny oraz gałką.
Wyciągamy szparagi, przecinamy wzdłuż na pół i grillujemy na patelni grillowej (możemy lekko skropić oliwą z oliwek). Bułkę skrapiamy oliwą z oliwek i również grillujemy.
Na talerzu układamy bułkę, szparagi, jajko, sos i dekorujemy szczypiorkiem.
Smacznego i udanego dnia