Jajko do podstawa w każdej diecie, więc warto jedzenie go urozmaicić. Proponuje połączyć mus z awokado zamiast tradycyjnego majonezu do tego dodać sosu winegretem i papryki czerwonej. Przygotowanie nie zajmie wam dłużej niż gotowanie jajek :)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
ILOŚĆ PORCJI: 4
STOPIEŃ TRUDNOŚCI: 1/5
SKŁADNIKI:
4 jajka
½ awokado miękkie
½ limonki
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki sosu winegret
pół papryki czerownej
sól do smaku
pieprz do smaku
Opcjonalnie można podać do dekoracji: natkę pietruszki.
PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy jajka na twardo.
W tym czasie zajmujemy się musem. Awokado przekrajamy, wyciągamy pestkę i obieramy ze skórki. Kroimy w dowolną kostkę i skrapiamy sokiem z limonki. Dokładnie mieszkamy. Wtedy mamy pewność, iż skropione awokado a tym samym mus nam nie ściemnieje. Dodajemy pozostałe składniki: jogurt, sól, pieprz i biedujemy na jednolitą masę.
Jajka obieramy, kroimy na pół nakładamy mus.
Sos winegret (w zakładce sosy i dresingi) mieszkamy z pokrojona w drobną kostkę paprykę. Polewamy jajka.
Dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego.