CZAS PRZYGOTOWANIA: przygotowanie 10 min.
ILOŚĆ PORCJI: 300 ml
STOPIEŃ TRUDNOŚCI: 1/5
SKŁADNIKI:
120 ml oliwy z oliwek extra vergine
50 gram orzeszków piniowych
50 gram ząbków czosnku
50 gram parmezanu
30 gram liści bazylii
sól, pieprz świeżo mielony
PRZYGOTOWANIE:
Orzeszki przesmaż na suchej patelni.
Czosnek obierz i lekko posiekaj, parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach. Do blendera wrzuć orzeszki, czosnek, parmezan i miksuj aż będą drobne okruchy. Dodaj umytą i osuszoną bazylię i lej cienką strużką oliwę. Miksuj do uzyskania gładkiej masy.
Przełóż pesto do butelki, szczelnie zamknij i przechowuj w lodówce do tygodnia.
Jeżeli chcemy użyć pesto do dekoracji rozcieńcz pesto 3-
POLSKIE PESTO: zamiast bazylii można użyć natki pietruszki