Sezon szparagowy jest bardzo krótki, warto zachować sobie to pyszne warzywo na później. Wypróbujcie koniecznie.
SKŁADNIKI:
szparagi zielone
1 l wody
0,5 l octu winnego
2 łyżeczki soli
2 szklanki cukru
kilka ostrych papryczek
kilka gałązek szałwii i tymianku
PRZYGOTOWANIE:
Szparagi myjemy i obieramy: odłamujemy twardą dolną część szparagów. Obieramy obieraczką od dołu ku górze, pozostawiając całą górną część, tzw. kwiat. Układamy w słoiku. Ja układam naprzemiennie główkami do góry i główkami w dół. Pomiędzy szparagi wkładamy po jednej gałązce szałwii i tymianku oraz 1 papryczkę chili.
W garnku gotujemy wodę z octem, cukrem i solą. Spróbujcie zalewy – każdy lubi inną słodkość i kwasowość. Możecie dodać więcej cukru, jeżeli lubicie słodszą, lub też więcej octu, jeżeli dla was zalewa jest zbyt mało winna. Zalewamy gorącą zalewą szparagi i zakręcamy słoiki.
Pasteryzujemy. W garnku ok. 15 min od zagotowania wody. W piekarniku ok. 20 min w temperaturze 100 st. C.
Przepis na kiszone szparagi z aromatycznym chrzanem i koprem znajdziecie TUTAJ