Odpowiedź dlaczego warto pić mleka roślinne znajdziecie w artykule w zakładce DIETA lub klikając na linka.
MLEKO MIGDAŁOWE
SKŁADNIKI:
250 g migdałów
1 1/2 l zimnej, przegotowanej wody
szczypta soli
opcjonalnie: miód, cynamon, wanilia, kardamon
woda do namoczenia migdałów
PRZYGOTOWANIE:
Migdały namaczamy i zostawiamy na noc. Bardzo napęcznieją, więc wody wlewamy dwa razy tyle co migdałów. Rano wylewamy wodę i przepłukujemy. Migdały wrzucamy do blendera, zalewamy wodą i miksujemy na gładką masę - dość długo, aż woda będzie miała biały kolor. Otrzymane mleko przelewamy przez sterylną gazę i odciskamy miazgę migdałową, która pozostała na gazie.
Tak przygotowane mleko doprawiamy dowolnie cynamonem, wanilią, kardamonem, dodatkowo możemy osłodzić miodem. Doprawione mleko przelewamy do szczelnie zamkniętych butelek i przechowujemy w lodówce ok. 4-5 dni.
Identycznie robimy mleko ryżowe lub orzechowe, z dowolnych orzechów.
MLEKO SOJOWE
SKŁADNIKI:
400 g soi – najlepiej soi BIO, genetycznie niemodyfikowanej
3 l zimnej, przegotowanej wody
szczypta soli
opcjonalnie: miód, cynamon, wanilia, kardamon
woda do namoczenia soi
PRZYGOTOWANIE:
Soję namaczamy i zostawiamy na noc. Bardzo napęcznieje, więc wody wlewamy dwa razy tyle co soi. Rano wylewamy wodę i przepłukujemy ziarna. Soję na dwie tury wrzucamy do blendera - każdą część zalewamy 2 szklankami wody i miksujemy na gładką masę dość długo, aż woda będzie miała biały kolor,.
W garnku gotujemy 2 litry wody. Gdy się zagotuje, wlewamy do niej zmieloną soję. Podgrzewamy, ciągle mieszając. Na wierzchu będzie powstawać piana, którą na bieżąco usuwamy. Czekamy, aż woda z soją się zagotuje. Odstawiamy na ok. 10 minut. Ponownie zagotowujemy.
Otrzymane mleko przelewamy przez sito wyłożone jałową gazą. Można je podzielić na 2 partie, wymieniając gazę, jeżeli płyn będzie za słabo spływać. Gazę zwijamy i odciskamy. Powstałą masę można wykorzystać do pieczenia ciast, pasztetów lub przygotowywania farszów do pierogów.
Otrzymane mleko dowolnie doprawiamy, np. szczyptą soli i łyżką miodu. Możemy też zrobić mleko smakowe, dodając swoją ulubioną przyprawę: kardamon, cynamon, wanilię.
MLEKO JAGLANE
SKŁADNIKI:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka migdałów lub innych ulubionych orzechów
2 1/2 szklanki wody
3 daktyle
szczypta soli
opcjonalnie: ziarna z laski wanilii, cynamon, miód
PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy na sypko kaszę jaglaną - wskazówki do gotowania kaszy tutaj. Na noc namaczamy orzechy lub migdały. Rano je odsączamy i przepłukujemy. Do blendera wkładamy ugotowaną kaszę, namoczone orzechy lub migdały, daktyle, wodę, szczyptę soli.
Miksujemy na najwyższych obrotach do czasu, aż woda będzie biała, a zawartość dokładnie zblendowana - ok. 10 minut.
Otrzymane mleko przelewamy przez sito wyłożone jałową gazą. Możemy podzielić je na 2 partie, wymieniając gazę, jeżeli płyn będzie za słabo spływać. Gazę zwinąć i odcisnąć.
Otrzymane mleko dowolnie doprawiamy, np. łyżką miodu, ulubioną przyprawą. Przechowujemy w lodówce do 4 dni w szczelnie zamkniętej butelce.