Tradycyjne naleśniki robione przez nasze babcie z twarogiem są niezniszczalne. Ja jednak troszeczkę je podrasowałam, cynamonem i świeżą laską wanilii.
SKŁADNIKI:
1 jajko
500 ml mleka
250 g mąki
75 g masła (50 g do masy, 25 g do smażenia)
2 łyżki cukru (ja używam kokosowego)
500 g twarogu
1 łyżeczka cynamonu
laska wanilii
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto na naleśniki: jajko, mąkę, mleko, odrobinę soli oraz 50 g roztopionego masła łączymy w jednolitą masę, która powinna być jak lejąca się śmietana. Można dodać 2 łyżki cukru do ciasta.
Na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej masłem, smażymy naleśniki z obu stron.
Farsz: rozdrabniamy twaróg widelcem, dodajemy ziarenka z wanilii lub cukier waniliowy oraz cynamon. Jeżeli twaróg jest za mało wilgotny, możemy dodać jogurt naturalny, aby powstała gładka, jednolita masa.