Tradycyjne naleśniki robione przez nasze babcie z twarogiem są niezniszczalne. Ja jednak troszeczkę je podrasowałam, cynamonem i świeżą laską wanilii.

SKŁADNIKI:nalesniki-babcine-ze-slodkim-serem-584.jpg [miniatura]

1 jajko

500 ml mleka

250 g mąki

75 g masła (50 g do masy, 25 g do smażenia)

2 łyżki cukru (ja używam kokosowego)

500 g twarogu

1 łyżeczka cynamonu

laska wanilii

 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto na naleśniki: jajko, mąkę, mleko, odrobinę soli oraz 50 g roztopionego masła łączymy  w jednolitą masę, która powinna być jak lejąca się śmietana.  Można dodać 2 łyżki cukru do ciasta.

Na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej masłem, smażymy naleśniki z obu stron.

Farsz: rozdrabniamy twaróg widelcem, dodajemy ziarenka z wanilii lub cukier waniliowy oraz cynamon. Jeżeli twaróg jest za mało wilgotny, możemy dodać jogurt naturalny, aby powstała gładka, jednolita masa.