Każdy uwielbia naleśniki. Na moim blogu zdradze wam niebanalne pomysły na naleśniki.
SKŁADNIKI:![nalesniki-fit-ze-szpinakiem-i-chlorella-573.jpg [miniatura]](/Content/articles/foto/thumbs/nalesniki-fit-ze-szpinakiem-i-chlorella-573.jpg)
1 jajko
400 ml mleka
100 ml wody
250 g mąki
75 g masła (50 g do masy, 25 g do smażenia)
pół łyżki chlorelli (kupuję w BRAT.PL)
2 garści szpinaku (użyłam szpinaku baby świeżego)
500 g twarogu
pęczek rzodkiewek
sól, pieprz
opcjonalnie jogurt naturalny
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto na naleśniki: do malaksera wkładamy umyty szpinak, wsypujemy chlorellę i miksujemy ze 100 ml wody na jednolitą masę. Łączymy ją z pozostałymi składnikami: jajkiem, mąką, mlekiem, odrobiną soli oraz 50 g roztopionego masła. Masa powinna być jak lejąca się śmietana.
Na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej masłem, smażymy naleśniki z obu stron.
Farsz: rzodkiewkę ścieramy na małych oczkach, dodajemy do rozdrobnionego widelcem twarogu, doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli twaróg jest zbyt suchy, dodajemy jogurt naturalny. Przekładamy naleśniki farszem.