SKŁADNIKI:
2 kg ogórków gruntowych
2 l wody mineralnej
4 łyżki soli morskiej gruboziarnistej
4 ząbki czosnku
zestaw do kiszenia (koper zielony, liść chrzanu, kwiat kopru, korzeń chrzanu ok. 5 cm)
2 liście z krzewu czarnej porzeczki
PRZYGOTOWANIE:
Zagotowujemy wodę z solą. Na 1 l wody dodajemy 2 czubate łyżki soli morskiej. Po zagotowaniu odstawiamy do ostudzenia.
W tym czasie myjemy ogórki.
W dużym słoju układamy na dnie liść chrzanu, zielony koper, ogórki (pionowo lub poziomo, w zależności od szerokości słoja). Z boków warstwy układamy po 2 ząbki czosnku oraz po 1 liściu chrzanu. Układamy tak aż do końca słoja. Z boku wciskamy pokrojony w słupki obrany korzeń chrzanu. Na wierzchu układamy liść chrzanu, kwiat kopru. Zalewamy chłodną zalewą z solą – musi przykryć wszystkie składniki.
Pozostawiamy słój w temperaturze pokojowej. Po około 3 dniach mamy ogórki małosolne. Kiedy osiągniemy pożądany przez nas stan ukiszenia, wstawiamy ogórki do lodówki.