Niestandardowe podanie białej kiełbasy. Napewno zasmakuje męskiemu gronu i smakoszom piwa. Wypróbujcie ten przepis a napewno będziecie do niego wracać.

pieczona-biala-kielbasa-w-piwie-pod-pierzynka-z-suszonej-sliwki-363.jpg [miniatura]SKŁADNIKI:

2 kg białej kiełbasy


1 duże ciemne piwo

3 duże cebule


300 g śliwki suszonej

30 g masła

2 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

4 cebule szalotki

3 łyżki zagęszczonego octu winnego np. figowy

sól, pieprz, cukier brązowy

opcjonalnie: świeży tymianek

PRZYGOTOWANIE:

Kiełbasę wkładamy do brytfanki, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, szalotkę pokrojoną na pół, świeży tymianek. Wszystko zalewamy piwem, aby zakryć całą kiełbasę. Pieczemy w temp. 180st. do 40 min. w zależności od grubości kiełbasy. Ostatnie 10 min. możemy włączyć funkcję grzałki górnej i zmienić temperature na 200 st.C. Kiełbasa będzie pięknie złota u góry. Możemy również ją naciąć aby pięknie się prezentowała.

Na patelni na maśle szklimy cebulę pokroją w piórka z niewielką ilością cukru brązowego. Moczymy w gorącej wodzie śliwkę suszoną. Odsączamy i kroimy na paseczki. Dodajemy śliwkę do zeszklonej cebuli. Dodajemy piwa z brytfanki około 100 ml i dusimy dalej. Doprawiamy solą pieprzem, zagęszczonym octem winnym, redukujemy.

Podajemy kiełbasę z farszem. Posypujemy świeżym tymiankiem.