Niestandardowe podanie białej kiełbasy. Napewno zasmakuje męskiemu gronu i smakoszom piwa. Wypróbujcie ten przepis a napewno będziecie do niego wracać.
SKŁADNIKI:
2 kg białej kiełbasy
1 duże ciemne piwo
3 duże cebule
300 g śliwki suszonej
30 g masła
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 cebule szalotki
3 łyżki zagęszczonego octu winnego np. figowy
sól, pieprz, cukier brązowy
opcjonalnie: świeży tymianek
PRZYGOTOWANIE:
Kiełbasę wkładamy do brytfanki, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, szalotkę pokrojoną na pół, świeży tymianek. Wszystko zalewamy piwem, aby zakryć całą kiełbasę. Pieczemy w temp. 180st. do 40 min. w zależności od grubości kiełbasy. Ostatnie 10 min. możemy włączyć funkcję grzałki górnej i zmienić temperature na 200 st.C. Kiełbasa będzie pięknie złota u góry. Możemy również ją naciąć aby pięknie się prezentowała.
Na patelni na maśle szklimy cebulę pokroją w piórka z niewielką ilością cukru brązowego. Moczymy w gorącej wodzie śliwkę suszoną. Odsączamy i kroimy na paseczki. Dodajemy śliwkę do zeszklonej cebuli. Dodajemy piwa z brytfanki około 100 ml i dusimy dalej. Doprawiamy solą pieprzem, zagęszczonym octem winnym, redukujemy.
Podajemy kiełbasę z farszem. Posypujemy świeżym tymiankiem.