pierogi-ze-slodkim-serem-115.jpg

CZAS PRZYGOTOWANIA:  40-60 min.
ILOŚĆ PORCJI: 45 sztuk
STOPIEŃ TRUDNOŚCI: 2/5

SKŁADNIKI NA CIASTO:

300 gram mąki ja używam typ "00"
200 ml ciepłej wody
30 gram masła
szczypta soli

SKŁADNIKI NA FARSZ:

500 gram twarogu półtłustego lub tłustego
żółtko
3 łyżki cukru brązowego
opcjonalnie:
1 łyżeczka cynanonu

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto tak jak do pierogów ruskich. Robione na ciepło bez jajek, ale dzięki temu jest bardzo delikatne i łatwo się wyrabia.
Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i połączyć z wodą i z rozpuszczonym masłem. Wyrobić. Odstawić na 30 min. przykryć bawełnianą ściereczką lub owinąć folią spożywczą, aby nie zeschło się.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtko (wcześniej jajko sparz we wrzątku ok. 5 sekund), cukier i jeżeli lubicie cynamon. Wszystko dokładnie łączymy, jeżeli twaróg jest kwaśny dodajemy jeszcze trochę cukru, jeżeli twaróg jest suchy dodaj śmietanki 36% jednak nie więcej niż 2 łyżki.
Z ciasta wałkuje cienki placek i wycinam szklanka okrągłe kółka. Nakładam farsz i zaciskam ranty.

Wrzucam do wrzątku i gotuje na małym ogniu 2 min. do czasu wypłynięcia.
Podajemy jak lubimy ja zazwyczaj podaje podsmażone na maśle ze śmietanką 36% lub jagodami.

mmniam