CZAS PRZYGOTOWANIA: 40-
ILOŚĆ PORCJI: 45 sztuk
STOPIEŃ TRUDNOŚCI: 2/5
SKŁADNIKI NA CIASTO:
300 gram mąki ja używam typ "00"
200 ml ciepłej wody
30 gram masła
szczypta soli
SKŁADNIKI NA FARSZ:
500 gram twarogu półtłustego lub tłustego
żółtko
3 łyżki cukru brązowego
opcjonalnie:
1 łyżeczka cynanonu
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto tak jak do pierogów ruskich. Robione na ciepło bez jajek, ale dzięki temu jest bardzo delikatne i łatwo się wyrabia.
Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i połączyć z wodą i z rozpuszczonym masłem. Wyrobić. Odstawić na 30 min. przykryć bawełnianą ściereczką lub owinąć folią spożywczą, aby nie zeschło się.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtko (wcześniej jajko sparz we wrzątku ok. 5 sekund), cukier i jeżeli lubicie cynamon. Wszystko dokładnie łączymy, jeżeli twaróg jest kwaśny dodajemy jeszcze trochę cukru, jeżeli twaróg jest suchy dodaj śmietanki 36% jednak nie więcej niż 2 łyżki.
Z ciasta wałkuje cienki placek i wycinam szklanka okrągłe kółka. Nakładam farsz i zaciskam ranty.
Wrzucam do wrzątku i gotuje na małym ogniu 2 min. do czasu wypłynięcia.
Podajemy jak lubimy ja zazwyczaj podaje podsmażone na maśle ze śmietanką 36% lub jagodami.
mmniam