Warto to nieustannie powtarzać – zdrowo, nie znaczy nudno. A tym bardziej niesmacznie. Ludzka kreatywność nie zna granic, również w kuchni. Istnienie przekąsek, które są jednocześnie zdrowe i przepyszne to fakt, a nie mit!
Czy smakowi słodyczy i przekąsek, które tak uwielbiamy, może dorównać cokolwiek innego? Nie ma przesady w twierdzeniu, że słodkości uzależniają. Dlatego tak często po nie sięgamy, zwłaszcza w chwilach stresujących i nerwowych, kiedy brakuje czasu na porządny posiłek. Oczywiście, możemy zastąpić je owocami lub warzywami, ale nie ma co się oszukiwać – słodycze to słodycze. Jemy je, aby dopieścić własne kubki smakowe, a wtedy trudno pamiętać o ewentualnych skutkach ubocznych...
Na szczęście, powstają coraz to nowsze przepisy na przekąski, które w zupełności dorównują słodyczom pod względem walorów smakowych, ale zdecydowanie wygrywają jeśli chodzi o wartości odżywcze. Poniżej wybrane przykłady, które mogą posłużyć jako inspiracje do kulinarnych eksperymentów....
- Ser z ziemniaka
Sos, który jest żółty, kremowy i pyszny? Brzmi jak doskonały dip serowy. Niestety dipy serowe potrafią być okropnie kaloryczne. I odpadają w przypadku osób, które unikają produktów odzwierzęcych. „Ser” z ziemniaka jest dość świeżym wynalazkiem, który triumfuje na kulinarnych blogach (zwłaszcza wegańskich!) i zebrał już całkiem pokaźną rzeszę fanów. Jego sukces tkwi w niesłychanym podobieństwie do uwielbianego dipu serowego, zarówno pod względem konsystencji, jak i smaku. Ser z ziemniaka, a właściwie z ziemniaka i marchewki, jest banalnie prosty w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować te dwa warzywa, dodać oliwę, ulubione przyprawy oraz najważniejszy składnik – płatki drożdżowe. To właśnie one sprawiają, że „ser” jest tak pyszny i... serowy!
- Warzywne czipsy
Nie ma nic prostszego niż przygotowanie zdrowych czipsów z ulubionych warzyw. W przeciwieństwie do tych tradycyjnych, smażonych na głębokim tłuszczu i obficie posolonych, warzywne czipsy są pieczone (i nie topią się w tłuszczu). Największą popularnością cieszą się te zrobione z warzyw korzeniowych (np. batatów i buraków), ale swoich zwolenników mają również „liściaste” czipsy jarmużowe. Uwaga – te ostatnie dość łatwo jest przypalić!
- Fasolowe brownie
Ta propozycja wymaga nieco więcej czasu, ale uwierzcie – fasolowe brownie zrobi furorę na każdym przyjęciu (nawet jeśli spotkają się tam wyłącznie osoby będące na wiecznej diecie). To ciasto nie wymaga ani mąki (!), ani cukru (!!). Głównym składnikiem tego brownie jest dobrze opłukana czerwona fasola z puszki. Wystarczy dodać kakao, jajka, proszek do pieczenia i ulubione słodzidło (np. ksylitol), zblendować składniki na gładką masę i wstawić do piekarnika. Gotowe brownie rozpływa się w ustach i jest naprawdę intensywnie czekoladowe!
Jeśli spodobały Wam się powyższe przepisy, czym prędzej je wypróbujcie i koniecznie opiszcie swoje wrażenia! Więcej propozycji na zdrowe przekąski już wkrótce :)