Zamiast nudnych pulpetów możemy zrobić zdrowy, kolorowy i smaczny obiad. Który możemy zaserować nawet najbardziej wybrednym członkom naszej rodziny.

pulpeciki-z-kurczaka-na-puree-marchewkowo-kokosowym-i-dyniowym-310.jpg [miniatura]
SKŁADNIKI:

400 g piersi z kurczaka lub  udźców bez kości

1 żółtko, białko ubite na sztywną pianę

skórka z limonki

świeża natka pietruszki

sól, pieprz, kurkuma

ziemniak

1 łyżeczka oleju kokosowego

SKŁADNIKI puree marchewkowe:

100 g marchewki

200 ml mleka kokosowego

10 g masła

sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

opcjonalnie: łyżeczka miodu lub cukru kokosowego/trzcinowego

SKŁADNIKI puree dyniowe:

100 g dyni (może być mrożona)

100 ml mleka kokosowego

100 ml soku z pomarańczy

sól, pieprz, szczypta kurkumy

opcjonalnie: ¼ łyżeczki imbiru mielonego

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso drobiowe mielimy, dodajemy żółtko, otartą skórkę z limonki, posiekaną świeżą natkę. Doprawiamy do smaku. Ubijamy pianę i delikatnie łączymy białko z masą. Formujemy kuleczki i gotujemy na parze. Możemy w parowarze zgodnie z czasem z instrukcji. Ja gotuję pulpety na sitku nad gorącą parą ok. 8-10 min, w zależności od wielkości kuleczek. Jeden pulpecik powinien ważyć ok. 75 g. Część masy odkładamy do lodówki, wejdzie w skład podwieczorku..

Gotujemy ziemniaka w łupinie. Przekrajamy na pół, smarujemy olejem kokosowym, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę grillujemy na patelni grillowej.

PRZYGOTOWANIE puree marchewkowe:

Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę (im drobniej, tym szybciej się ugotuje), zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy do miękkości. Blendujemy, dodając masło i przyprawy.

PRZYGOTOWANIE puree dyniowe:

Dynię kroimy w kostkę (im drobniej, tym szybciej się ugotuje, mrożoną dynię rozmrażamy i odsączamy papierem), zalewamy mlekiem kokosowym i sokiem ze świeżo wyciśniętej pomarańczy. Gotujemy do miękkości, aż dynia zacznie się rozpadać. Blendujemy, dodajemy przyprawy.