Zamiast nudnych pulpetów możemy zrobić zdrowy, kolorowy i smaczny obiad. Który możemy zaserować nawet najbardziej wybrednym członkom naszej rodziny.
SKŁADNIKI:
400 g piersi z kurczaka lub udźców bez kości
1 żółtko, białko ubite na sztywną pianę
skórka z limonki
świeża natka pietruszki
sól, pieprz, kurkuma
ziemniak
1 łyżeczka oleju kokosowego
SKŁADNIKI puree marchewkowe:
100 g marchewki
200 ml mleka kokosowego
10 g masła
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
opcjonalnie: łyżeczka miodu lub cukru kokosowego/trzcinowego
SKŁADNIKI puree dyniowe:
100 g dyni (może być mrożona)
100 ml mleka kokosowego
100 ml soku z pomarańczy
sól, pieprz, szczypta kurkumy
opcjonalnie: ¼ łyżeczki imbiru mielonego
PRZYGOTOWANIE:
Mięso drobiowe mielimy, dodajemy żółtko, otartą skórkę z limonki, posiekaną świeżą natkę. Doprawiamy do smaku. Ubijamy pianę i delikatnie łączymy białko z masą. Formujemy kuleczki i gotujemy na parze. Możemy w parowarze zgodnie z czasem z instrukcji. Ja gotuję pulpety na sitku nad gorącą parą ok. 8-10 min, w zależności od wielkości kuleczek. Jeden pulpecik powinien ważyć ok. 75 g. Część masy odkładamy do lodówki, wejdzie w skład podwieczorku..
Gotujemy ziemniaka w łupinie. Przekrajamy na pół, smarujemy olejem kokosowym, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę grillujemy na patelni grillowej.
PRZYGOTOWANIE puree marchewkowe:
Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę (im drobniej, tym szybciej się ugotuje), zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy do miękkości. Blendujemy, dodając masło i przyprawy.
PRZYGOTOWANIE puree dyniowe:
Dynię kroimy w kostkę (im drobniej, tym szybciej się ugotuje, mrożoną dynię rozmrażamy i odsączamy papierem), zalewamy mlekiem kokosowym i sokiem ze świeżo wyciśniętej pomarańczy. Gotujemy do miękkości, aż dynia zacznie się rozpadać. Blendujemy, dodajemy przyprawy.