racuchy-z-jablkami-63.jpg

CZAS PRZYGOTOWANIA:  20 min. wyrastanie ciasta: 20 min, smażenie 10 min.
ILOŚĆ PORCJI: 12 sztuk
STOPIEŃ TRUDNOŚCI: 2/5

SKŁADNIKI:

300 gram mąki tortowej
200 ml ciepłego mleka
30 gram świeżych drożdży
3 łyżki cukru brązowego
1 jajko
1 duże jabłko
oliwa do smażenia
szczypta soli
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżka soku z cytryny
cukier puder i cynamon do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozkruszamy w  misce, dodajemy cukier, sól i rozcieramy drewnianą lub plastikową łyżką aż drożdże staną się płynne. Mleko podgrzewamy do temperatury około 45 st. C. (wkładając palec nie jest gorące tylko ciepłe). Mleko dodajemy do drożdży a następnie mąkę  i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto powinno być w formie gęstej śmietany. Miskę przykrywamy ściereczką bawełnianą. po około 20 min. podwoi swoją objętość.
Jabłko obieramy, tarkujemy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny (aby nie ściemniało) i doprawiamy mielonymi goździkami i cynamonem.
Jabłko łączymy z wyrośniętym ciastem, dodajemy jajko i wyrabiamy (nie martwcie się, że ciasto opadło).
Nabieramy łyżką ciasto i kładziemy na rozgrzany olej na patelni, formując placuszki i  smażymy na rumiano.
Po usmażeniu odsączamy na papierze z nadmiaru tłuszczu.
Dekorujemy cukrem pudrem i cynamonem.