SKŁADNIKI:
1 kg mąki pszennej
2 masła
1 niepełna szklanka mleka
kostka drożdży
2 całe jajka
2 cukry waniliowe
½ szklanki cukru
szczypta soli
marmolada różana twarda
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mąkę przesiewamy i usypujemy z niej kopczyk, po czym wlewamy w środek rozpuszczone drożdże. Dajemy szczyptę soli, a potem pozostałe składniki: 1 jajko (drugie posłuży do posmarowania rogalików), cukier, cukier waniliowy, jajka oraz miękkie masło. Łączymy wszystkie składniki na jednolitą masę.
Wałek z ciastem dzielimy na 8 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt koła. Koło dzielimy na 8 części, dzięki czemu powstaną trójkąty. U góry każdego trójkąta kładziemy pół łyżeczki marmolady i zawijamy w stronę środka, skręcając na koniec delikatnie powstałe rogi.
Rogaliki układamy na blaszkę z pergaminem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Pieczemy je około 15 min, aż będą rumiane.