SKŁADNIKI:

1 kg mąki pszennej

2 masła

1 niepełna szklanka mlekarogaliki-drozdzowe-z-powidlami-rozanymi-64-szt-556.jpg

kostka drożdży

2 całe jajka

2 cukry waniliowe

½ szklanki cukru

szczypta soli

marmolada różana twarda

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mąkę przesiewamy i usypujemy z niej kopczyk, po czym wlewamy w środek rozpuszczone drożdże. Dajemy szczyptę soli, a potem pozostałe składniki: 1 jajko (drugie posłuży do posmarowania rogalików), cukier, cukier waniliowy, jajka oraz miękkie masło. Łączymy wszystkie składniki na jednolitą masę.

Wałek z ciastem dzielimy na 8 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt koła. Koło dzielimy na 8 części, dzięki czemu powstaną  trójkąty. U góry każdego trójkąta kładziemy pół łyżeczki marmolady i zawijamy w stronę środka, skręcając na koniec delikatnie powstałe rogi.

Rogaliki układamy na blaszkę z pergaminem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Pieczemy je około 15 min, aż będą rumiane.