Uwielbiam to danie. To świetny pomysł na tradycyjną pierś z kurczaka która po prostu nam się już przejadła. Połączenie sera koziego, szpinaku, soczystego drobiu i pachnącego, chrupiącego bekonu jest ... ZNIEWALAJĄCE.

SKŁADNIKI:roladki-z-kozim-serem-i-szpinakiem-578.jpg [miniatura]

2 piersi z kurczaka

2 garści szpinaku

100 g koziego sera

6  cienkich plastrów bekonu

masło

śliwki suszone

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Piersi z kurczaka myjemy , odcinamy  małe polędwiczki, pozostałe mięso dzielimy  na pół, nie docinając do końca, aby powstało serduszko. Delikatnie je roztłukujemy  . Z każdej strony doprawiamy solą i pieprzem. W środku smarujemy serkiem, następnie układamy liście szpinaku, zawijamy do środka, tworząc roladkę. Wierzch owijamy plastrami bekonu, dzięki czemu roladka się nie rozwinie. Rozgrzewamy masło i układamy roladki dołem od strony końcówek bekonu, którym zawijaliśmy roladki. Podsmażamy z każdej strony, dodajemy pokrojone suszone śliwki, dolewamy wody i dusimy pod przykryciem ok. 15 min na małym ogniu.

Podajemy z puree marchewkowym i grillowanymi ziemniakami w łupinie.

.