Uwielbiam to danie. To świetny pomysł na tradycyjną pierś z kurczaka która po prostu nam się już przejadła. Połączenie sera koziego, szpinaku, soczystego drobiu i pachnącego, chrupiącego bekonu jest ... ZNIEWALAJĄCE.
SKŁADNIKI:
2 piersi z kurczaka
2 garści szpinaku
100 g koziego sera
6 cienkich plastrów bekonu
masło
śliwki suszone
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka myjemy , odcinamy małe polędwiczki, pozostałe mięso dzielimy na pół, nie docinając do końca, aby powstało serduszko. Delikatnie je roztłukujemy . Z każdej strony doprawiamy solą i pieprzem. W środku smarujemy serkiem, następnie układamy liście szpinaku, zawijamy do środka, tworząc roladkę. Wierzch owijamy plastrami bekonu, dzięki czemu roladka się nie rozwinie. Rozgrzewamy masło i układamy roladki dołem od strony końcówek bekonu, którym zawijaliśmy roladki. Podsmażamy z każdej strony, dodajemy pokrojone suszone śliwki, dolewamy wody i dusimy pod przykryciem ok. 15 min na małym ogniu.
Podajemy z puree marchewkowym i grillowanymi ziemniakami w łupinie.
.