A kto powiedział, że tylko pierogi mogą być ruskie?

SKŁADNIKI:rozowe-nalesniki-ruskie-z-barszczem-575.jpg [miniatura]

1 jajko

400 ml mleka

250 g mąki

75 g masła (50 g do masy, 25 g do smażenia)

100 ml koncentratu z barszczu lub zakwasu z barszczu (przepis TUTAJ)

500 g twarogu

500 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków

1 cebula

sól, pieprz, majeranek

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto na naleśniki: jajko, mąkę, mleko, koncentrat barszczu, odrobinę soli oraz 50 g roztopionego masła łączymy  w jednolitą masę, która powinna być jak lejąca się śmietana.

Na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej masłem, smażymy naleśniki z obu stron.

Farsz: rozdrabniamy twaróg widelcem, dodajemy zmielone ziemniaki i podsmażoną na maśle, pokrojoną w kostkę cebulę. Łączymy wszystko w jednolitą masę, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem. Przekładamy naleśniki farszem. Idealnie pasują co barszczu czystego w filiżance.