A kto powiedział, że tylko pierogi mogą być ruskie?
SKŁADNIKI:
1 jajko
400 ml mleka
250 g mąki
75 g masła (50 g do masy, 25 g do smażenia)
100 ml koncentratu z barszczu lub zakwasu z barszczu (przepis TUTAJ)
500 g twarogu
500 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków
1 cebula
sól, pieprz, majeranek
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto na naleśniki: jajko, mąkę, mleko, koncentrat barszczu, odrobinę soli oraz 50 g roztopionego masła łączymy w jednolitą masę, która powinna być jak lejąca się śmietana.
Na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej masłem, smażymy naleśniki z obu stron.
Farsz: rozdrabniamy twaróg widelcem, dodajemy zmielone ziemniaki i podsmażoną na maśle, pokrojoną w kostkę cebulę. Łączymy wszystko w jednolitą masę, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem. Przekładamy naleśniki farszem. Idealnie pasują co barszczu czystego w filiżance.