Zwolennicy diety pudełkowej najchętniej powołują się na jej dwie główne zalety: regularność posiłków oraz oszczędność czasu i energii. Natomiast najczęściej wymienianą wadą jest monotonia. Czy catering dietetyczny faktycznie szybko się „przejada”?
Odpowiedź jest banalna. Jeśli dieta pudełkowa ma słabe fundamenty, to już po miesiącu odejdzie nam ochota na otwieranie drzwi skoro świt, aby odebrać swoje pięć posiłków. U większości klientów powody rezygnacji z cateringu są podobne – dostarczane jedzenie smakuje codziennie tak samo. Mimo że w poniedziałek dostaniemy schabowego, we wtorek spaghetti, a w piątek risotto, smak każdego z wymienionych dań możemy streścić jednym słowem – karton.
Zatem w czym tkwi siła wzorowej diety pudełkowej? Wcale nie w doborze egzotycznych dań przygotowanych na podstawie skomplikowanych przepisów. Aby catering dietetyczny zadowalał nawet najbardziej wybredne podniebienia, musi mieć solidne podstawy. A tych nie da się kupić, ani wyczarować ot tak...
Po pierwsze, zespół kucharzy powinien składać się z profesjonalistów kochających swoją pracę. Tak jak w przypadku większości zawodów, tak i w gotowaniu najważniejsza jest pasja połączona z doświadczeniem. Dlatego przed ostateczną decyzją o wyborze konkretnej firmy i programu dietetycznego, powinniśmy prześwietlić daną ofertę pod kątem zespołu kucharzy i szefa kuchni – dowiedzmy się kto będzie dla nas gotował dzień w dzień. Czy ludzie, w których ręce składamy własne kubki smakowe (i zdrowie!), są doświadczonymi kucharzami? Czy wezmą pod uwagę nasze preferencje smakowe i będą w stanie wykluczyć z naszej diety produkty, których nie znosimy? I co najważniejsze – czy będą potrafili zastąpić je czymś równie wartościowym?
Po drugie, mamy prawo i powinniśmy dowiedzieć się, skąd pochodzą składniki naszych przyszłych posiłków. Pamiętajmy, że smak posiłku nie jest wyznacznikiem jego wartości. Dlatego na wstępie odrzućmy cateringi, które chwalą się jedynie atrakcyjnością swojej oferty. To co jest naprawdę istotne, to pochodzenie produktów, ich jakość i świeżość. Jeśli firma cateringowa jest w stanie udowodnić, że korzysta usług wyłącznie sprawdzonych, lokalnych dostawców oraz przygotowuje posiłki na bazie produktów ekologicznych – zasługuje na zaufanie oraz szansę. Jeśli dodatkowo wystrzega się wszelkich ulepszaczy, słodzików, konserwantów i innej chemii – zasługuje na złoty medal!
Ostatnią, ale równie ważną rzeczą jest sposób przygotowania posiłków. Można uznać, że jest on wypadkową dwóch wyżej poruszonych kwestii – czyli profesjonalizmu załogi oraz jakości produktów. Nawet najlepiej wyszkolony zespół kucharzy nie będzie w stanie dobrze pracować na odpadkach... oraz na odwrót – nawet najwyższej jakości produkty mogą wiele stracić w rękach nieodpowiednich osób. Dlatego liczy się to, jakie metody zostaną wykorzystane do przygotowania naszej diety pudełkowej. Wybór jest szeroki – gotowanie konwekcyjno-parowe, szokowe chłodzenie, sous vide, smażenie beztłuszczowe... Każdy dobry kucharz jest zaznajomiony z najnowszymi technologiami.
Jeśli martwisz się, że dieta pudełkowa będzie rozczarowaniem, weź pod uwagę powyższe wskazówki. Twoje poszukiwania będą łatwiejsze oraz zyskają większą szansę na powodzenie!
Doświadczonych kucharzy przygotowujących smaczne i zdrowe jedzenie na pewno znajdziesz tutaj.