smoothie-z-mango-mlekiem-kokosowym-i-nasionami-chia-62.jpg

CZAS PRZYGOTOWANIA:  7 min.
ILOŚĆ PORCJI: 2 x 300ml
STOPIEŃ TRUDNOŚCI: 1/5

SKŁADNIKI:

1 mango
1/2 soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy
2 łyżki nasion CHIA
1 puszka mleka kokosowego

KILKA SŁÓW O CHIA:

Chia to inaczej szałwia hiszpańska. Chia ma ponad 10 właściwości odżywczych ważnych dla naszego organizmu. Pomimo bardzo małej wielkości nasiona chia są jedną z najbogatszych w wartościowe składniki na świecie. Są pełne błonnika, białka, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz różnych mikroelementów (Wapń 18% ZDS, Mangan: 30% ZDS, Magnez: 30% ZDS, Fosfor: 27 ZDS, cynku, witaminy B3 (niacyny), potasu, witamina B1 (tiaminy) i witaminy B2).  Są bogate w przeciwutleniacze, zwalczają wytwarzanie wolnych rodników, które mogą spowodować uszkodzenia cząsteczkowe w komórkach i przyczynić się do szybszego starzenia się organizmu, mutacji komórek i chorób takich jak nowotwory. Posiadają błonnik, który ma zdolność pochłaniania 10-12 krotnie większej masy wody niż sam waży. Błonnik ma również inne korzystne właściwości zdrowotne: sprzyja rozwojowi przyjaznej flory bakteryjnej w jelitach, nie podnosi poziomu cukru we krwi, powiększając swoją objętość spowolniają wchłanianie i tym samym zmniejszyć ilość posiłków i spożywanych kalorii. Są bogate w białko wysokiej, jakości co daje świetne efekty w odchudzaniu. Nasiona chia są bardzo bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3 ALA. Jednakże ludzie bardzo słabo radzą sobie z przetwarzaniem ALA do DHA, który jest najważniejszym kwasem tłuszczowym omega-3. Nasiona chia są bogate w wapń, magnez, fosfor i białka. Wszystkie te składniki są niezbędne dla zdrowia kości. Badania osób z cukrzycą typu 2 wykazały, że nasiona chia mogą znacząco obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć czynniki stanów zapalnych. I to, co najbardziej mnie przekonuje: Aztekowie i Majowie spożywali chia ponieważ wtedy zastępowało to dzisiejsze napoje izotoniczne, nasiona te dodają energii i utrzymują wydolność fizyczną na wysokim poziomie.

PRZYGOTOWANIE:

Nasiona są bezsmakowe i przejmują smak cieczy w której je moczymy.
Nasiona Chia wsypujemy do wysokiej szklanki, zalewamy mlekiem kokosowym ( wcześniej rozmierzaj zamkniętą puszkę). Nasiona CHIA poprzez wchłanianie płynu powiększają się, mają obwolutę lekko galaretowatą i aby się nie zbiły w jedną całość trzeba, co parę minut mocno je przemieszać. Jak już zgęstnieją odpowiednio tworząc galaretkę z mleczka są gotowe do naszego koktajlu.
mango obieramy, miksujemy z 1/2 sokiem z pomarańczy. Wlewamy do szklanki smoothie z mango a następie chia i znowu smoothie.
Smacznego.