SKŁADNIKI:
100 ml śmietanki kremówki 36%
100 g czekolady gorzkiej
50 g cukru pudru
2 jajka
przyprawy: dla amatorów połączenia czekolady z chili - 1/5 papryczki chili
PRZYGOTOWANIE:
W garnku podgrzewamy śmietankę (nie zagotowujemy), następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i ciągle mieszając, rozpuszczamy. Dodajemy cukier puder i jeśli ktoś lubi, dodajemy chili drobno posiekane. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ubijamy 2 białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Gdy nasz sos ostygnie, dodajemy 2 żółtka, roztrzepując je rózgą. Następnie łyżką delikatnie przekładamy pianę i łączymy z sosem, tak żeby piana połączyła się z sosem i jak najmniej opadła.
Suflety przelewamy do kokilek wysmarowanych po brzegi masłem.
Pieczemy w temperaturze 180 st. C 15 min.
RADA. Aby suflet wyszedł, trzeba uważać na: 1. Dobre ubicie piany na sztywno i delikatne połączenie z masą. 2. Wysmarowanie kokilek - muszą być dokładnie wysmarowane nawet z rantami, po których suflet będzie rósł. 3. Piekarnik - nie wolno go otwierać, gdy się piecze suflet, nie wolno też zmniejszać temperatury, można tylko ją zwiększać. Na moim blogu znajdziecie również przepis na suflet serowy - piecze się go w dużo wyższej temperaturze, ponieważ ma cięższą konsystencję.