SKŁADNIKI:

100 ml śmietanki kremówki 36%

100 g czekolady gorzkiej

50 g cukru pudru

2 jajka

przyprawy: dla amatorów połączenia czekolady z chili - 1/5 papryczki chili

PRZYGOTOWANIE:

W garnku podgrzewamy śmietankę (nie zagotowujemy), następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i ciągle mieszając, rozpuszczamy.  Dodajemy cukier puder i jeśli  ktoś lubi, dodajemy chili drobno posiekane. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ubijamy 2 białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

 Gdy nasz sos ostygnie, dodajemy 2 żółtka, roztrzepując je rózgą. Następnie łyżką delikatnie przekładamy pianę i łączymy z sosem, tak żeby piana połączyła się z sosem i jak najmniej opadła.

Suflety przelewamy do kokilek wysmarowanych po brzegi masłem.

Pieczemy w temperaturze 180 st. C 15 min.

RADA. Aby suflet wyszedł, trzeba uważać na: 1. Dobre ubicie piany na sztywno i delikatne połączenie z masą. 2. Wysmarowanie kokilek -  muszą być dokładnie wysmarowane nawet z rantami, po których suflet będzie rósł. 3. Piekarnik - nie wolno go otwierać, gdy się piecze suflet, nie wolno też  zmniejszać temperatury, można tylko ją zwiększać. Na moim blogu znajdziecie również przepis na suflet serowy - piecze się go w dużo wyższej temperaturze, ponieważ ma cięższą konsystencję.