Szlachta wśród warzyw – pół żartem, pół serio, tak właśnie można określić szparagi. Poza wyjątkowym, delikatnym smakiem oraz pięknym kształtem, cieszą się nieposzlakowaną opinią wśród dietetyków :)
Szparagów trudno nie kochać. Ich ciekawy, nietuzinkowy wygląd przyciąga uwagę już w sklepie; zaś po odpowiednim przyrządzeniu, szparagi zadowolą najbardziej wybredne podniebienie. Istnieje ponad 200 (!) odmian szparagów, ale łatwiej podzielić je według kolorów: na zielone, białe i fioletowe. Zielone szparagi są najpopularniejsze – mają wyrazisty smak i łatwo je przyrządzić. Z kolei białe szparagi są zdecydowanie delikatniejsze dla podniebienia (uważane za „szlachetniejsze” od zielonych kuzynów); niestety, trzeba poświęcić trochę czasu na obranie ich z włóknistej skórki. Fioletowe, najsłodsze w smaku szparagi, spotyka się dość rzadko.
Jeśli ktoś cierpi na diecie odchudzającej przez wąski wybór ciekawych smaków, powinien jak najszybciej zaprzyjaźnić się ze szparagami. W 100 gramach szparagów mieści się niecałe 20 kalorii! Te szlachetne warzywa są również potężną skarbnicą wartości odżywczych, witamin oraz minerałów. Szparagi są polecane m.in. kobietom w ciąży dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego, nadciśnieniowcom oraz osobom borykającym się z wysokim cholesterolem i problemami z sercem. Są również smakowitym afrodyzjakiem, które skuszą nawet najbardziej wybrednego partnera!
Jak przygotować szparagi? Pomysłów jest wiele. Przedstawiam Wam te najciekawsze:
Szparagi na śniadanie
Szparagi świetnie komponują się z jajkiem, dlatego stanowią ciekawą opcję na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Można ugotować je na parze, położyć na chrupiącym toście, przykryć jajkiem w koszulce i skropić ulubionym sosem; innym pomysłem jest usmażenie omletu ze szparagami – warzywa warto najpierw zblanszować. Przygotowując szparagi w towarzystwie jajek, pamiętajmy o niezastąpionym szczypiorku, który wspaniale dopełni smak takiej potrawy!
Szparagi w cieście francuskim
Idealny przepis na wytworną przekąskę, którą można zaserwować gościom podczas pierwszych wiosennych obiadów w ogrodzie lub na tarasie. Szparagi doprawiamy według uznania, zawijamy w ciasto francuskie i wsadzamy do piekarnika. Przed pieczeniem, szparagowe „paszteciki” warto posmarować rozbełtanym żółtkiem, tak aby gotowe przekąski miały ładny, złoty kolor.
Szparagowy krem
Nazywany też zupą (jednak przez obecność szparagów wszystko staje się szlachetniejsze, dlatego zostańmy przy kremie!); Propozycja dla tych, którym znudziły się szparagi pod pierwotną postacią i czują potrzebę eksperymentowania. Usmażone szparagi (z dodatkiem ulubionych przypraw i cebuli), zalewamy bulionem i krótko gotujemy; dodajemy śmietankę i miksujemy na gładki krem w pięknym, zielonym kolorze. W przypadku tej zupy, bardzo ważne są dodatki – nie zapomnijmy o parmezanie, bazylii, czy migdałowych płatkach do posypania gotowego kremu.
Pieczone/grillowane szparagi
A na koniec - klasyka i prostota. Według wielu, najlepsza propozycja zaserwowania szparagów. Chrupiące, pod cienką skorupką parmezanu, z aromatem czosnku i oliwy, świeżo zmielonym pieprzem i solą... Ten przepis pokochają osoby uwielbiające kulinarny minimalizm. Niech nie zwiedzie Was ograniczona liczba składników – szparagi obronią się same swoim smakiem :)
Zapraszam do bloga gdzie znajdziecie wiele przepisów również w jaki sposób zatrzymać szparagi na dłużej czyli kiszenie i marynowanie.