SKŁADNIKI:
2 cebule szalotki
1 ząbek czosnku
200 ml śmietanki kremówki 36%
200 g świeżych grzybów - kurek
50 ml białego wina
50 g masła
1 opakowanie makaronu tagliatelle
natka pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, odrobina cukru
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną w kosteczkę szalotkę. Wsypujemy szczyptę cukru, szklimy delikatnie. Osuszone, wyczyszczone kurki kroimy, a następnie wrzucamy na patelnię do zeszklonej cebuli . Gdy kurki nabiorą temperatury (nie mogą puścić soku), dodajemy 50 ml wina i czekamy, aż wino zacznie bulgotać i odparuje. Zalewamy całość śmietaną kremówką i mieszając co jakiś czas, redukujemy sos – czekamy, aż zgęstnieje do pożądanej przez nas konsystencji (około 5 min).
Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu lub przyrządzamy swój makaron (przepis znajdziecie na moim blogu). Makaron tylko odcedzamy, nie przelewamy zimną wodą i dodajemy do sosu na patelni, delikatnie z nim łącząc. Podajemy posypany natką pietruszki.
RADA: Aby kurki były jędrne i nie były gorzkie, nie możemy pozwolić, aby puściły sok podczas wstępnego smażenia. Nie można ich za długo przyrządzać.