Czas na szparagi. Oto propozycja szybkiego obiadu.

tagiatelle-z-sosem-szparagowo-beszamelowym-i-szynka-parmenska-422.jpg
SKŁADNIKI:

6  szparagów (białe/zielone)

2 łyżki octu

1 łyżka cukru

50 g parmezanu

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

400 ml mleka 3,2%

100 ml wody ze szparagów

opakowanie szynki parmeńskiej

opakowanie makaronu, np. tagliatelle

sól himalajska, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotowujemy szparagi. Odłamujemy twardą dolną część szparagów. Obieramy obieraczką od dołu ku górze, pozostawiając całą górną część, tzw. kwiat. Tak przygotowane wkładamy do gotującej się wody z cukrem, odrobiną soli i octem. Parzymy około 7 minut, nie wkładając ich górnej części. Super, jeżeli macie specjalny garnek do szparagów. Wody nie wylewamy, przyda nam się do sosu. Ugotowane szparagi, oprócz kwiatu, kroimy na skośne kawałki grubości ok. 1 cm.

Sos: W garnku roztapiamy 2 łyżki masła, wsypujemy 2 łyżki mąki i zagotowujemy je, łącząc z masłem. Wlewamy 400 ml mleka i 100 ml wody ze szparagów. Mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Szynkę podsmażamy na suchej patelni.

Makaron polewamy sosem, układamy szparagi, szynkę parmeńską. Posypujemy startym parmezanem.

Smacznego