Czas na szparagi. Oto propozycja szybkiego obiadu.
SKŁADNIKI:
6 szparagów (białe/zielone)
2 łyżki octu
1 łyżka cukru
50 g parmezanu
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
400 ml mleka 3,2%
100 ml wody ze szparagów
opakowanie szynki parmeńskiej
opakowanie makaronu, np. tagliatelle
sól himalajska, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw przygotowujemy szparagi. Odłamujemy twardą dolną część szparagów. Obieramy obieraczką od dołu ku górze, pozostawiając całą górną część, tzw. kwiat. Tak przygotowane wkładamy do gotującej się wody z cukrem, odrobiną soli i octem. Parzymy około 7 minut, nie wkładając ich górnej części. Super, jeżeli macie specjalny garnek do szparagów. Wody nie wylewamy, przyda nam się do sosu. Ugotowane szparagi, oprócz kwiatu, kroimy na skośne kawałki grubości ok. 1 cm.
Sos: W garnku roztapiamy 2 łyżki masła, wsypujemy 2 łyżki mąki i zagotowujemy je, łącząc z masłem. Wlewamy 400 ml mleka i 100 ml wody ze szparagów. Mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Szynkę podsmażamy na suchej patelni.
Makaron polewamy sosem, układamy szparagi, szynkę parmeńską. Posypujemy startym parmezanem.
Smacznego