Trufle to manufaktura. Liczy się dobra proporcja, smak oraz prezentacja. Trufle powinny pięknie wyglądać i wybornie smakować. Oto moje 3 smaki trufli.
CZAS PRZYGOTOWANIA:
wyrabianie 20 min.
łączny czas studzenia: 60 min.
ILOŚĆ: 40 sztuk
STOPIEŃ TRUDNOŚCI: 3/5
SKŁADNIKI NA MASĘ:
500 g czekolady powyżej 70%
500 g śmietany 36%
80 g masła
DODATKI SMAKOWE:
I. Trufle pomarańczowe
skórka z 2 pomarańczy
50 ml likieru pomarańczowego
50 gram wiórków kokosowych
II. Trufle migdałowe
100 gram mielonych midgałów np. Amaretto
50 ml likieru migdałowego
20 gram mielonych migdałów do obtoczenia
III. Trufle daktylowe
8 suszonych daktyli
rubinowy barwnik spożywczy
PRZYGOTOWANIE MASY:
Do garnka wlewamy wodę, wkładamy miskę i w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Do miski wlewamy śmietankę a następnie dodajemy pokruszoną czekoladę, łączymy masę na jednolitą oraz dodajemy masło. Gdy masa będzie jednolita ściągamy miskę z garnka. Powstałą masę dzielimy na 3 części.
Masę w 1 misce doprawiamy skórką otartą z pomarańczy i likierem pomarańczowym.
Masę w 2 misce doprawiamy mielonymi migdałami. Jeżeli mamy całe migdały przesmażamy na suchej patelni a następnie blendujemy. Dodajemy likier migdałowy.
Masę w 3 misce pozostawiamy bez dodatków.
Wszystkie masy wylewamy na miskę wyłożoną folią spożywczą. Najlepiej prostokątną lub kwadratową. Łatwiej będzie kroić masę na równe kwadraty. Wstawiamy do zamrażarki na około pół godziny, po tym czasie wyciągamy masę z miski wraz z folią, odwijamy i kroimy na równe kwadraty. Każdy z kwadratów rolujemy w dłoniach na równą kostkę i obtaczamy w wybranych dodatkach. Ja masę pomarańczową obtoczyłam w wiórkach kokosowych, masę migdałową w zmielonych migdałach. Ale wy możecie dekorować dowolnie jak wam się podoba. W trzecią masę wciskam kawałek daktyla i formuje kulki, obtaczam w rubinowym pyłku.
Trufle podajemy schłodzone.