Każda kobieta, mając mnóstwo obowiązków, nie ma zbyt dużej ilości czasu, tym bardziej na pieczenie chleba. Ten chleb dla całej rodziny wystarczy na minimum 3 dni, a wymaga 7 min pracy, 30 min rośnięcia i 1 godziny pieczenia. Na mojej stronie znajdziecie przepis na tradycyjny chleb na zakwasie, ale czas, jaki trzeba mu poświęcić, to ok. pół dnia.
SKŁADNIKI:
1 kg ulubionej mąki (łączę mąkę orkiszową z mąką razową 2000)
2 łyżeczki soli (ja używam himalajskiej)
½ łyżeczki cukru
ziarna wg uznania, np. 50 g dyni, 50 g słonecznika, 50 g płatków owsianych, 50 g nasion goji
2 szklanki mleka
1 szklanka ciepłej wody
1 szklanka gorącej wody
kostka drożdży
PRZYGOTOWANIE:
Składniki dzielimy na dwie miski.
Mąkę, sól, cukier i ziarna wrzucamy do jednej, wszystko mieszamy.
W drugiej misce łączymy mleko, wodę, drożdże i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą.
Płynne produkty wlewamy do miski z mąką i mieszamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 30 min.
Przelewamy do keksówek (używam silikonowych), jeżeli są metalowe, obłóżcie je papierem do pieczenia lub wysmarujcie masłem i oprószcie mąką.
Pieczemy 1 godzinę w 200 st. C, lekko studzimy i wyjmujemy z foremek na rusztową blaszkę, aby odparował. Najlepszy jest ciepły z masełkiem...