CZAS PRZYGOTOWANIA: przygotowanie 10 min.
ILOŚĆ PORCJI: 250 ml
STOPIEŃ TRUDNOŚCI: 1/5
SKŁADNIKI:
100 ml oliwy z oliwek extra vergine
100 ml oleju np. słonecznikowego/rzepakowego lub arachidowego
1/2 łyżeczki soli morskiej (rozruszamy) można użyć soli cytrynowo -
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżka solu z cytryny
2 łyżki octu z białego wina
PRZYGOTOWANIE:
W misce połącz wszystkie składniki i energicznie ubijaj, aż się zemulgują.
Przelej winegrette do wyparzonej butelki, zamknij szczelnie i wstaw do lodówki. Przed użyciem wstrząśnij energicznie.
WINEGRETE ZIOŁOWY: dodaj na 100 ml oliwy 1 łyżkę posiekanych ziół wg uznania ( ja dodaje: szczypiorek, natkę pietruszki lub trybulę).
WINEGRETE MUSZTARDOWO-
WINEGRETE CYTRUSOWY: dodaj na 100 ml oliwy soku z 1/2 pomarańczy, 1 łyżkę brązowego cukru.