Kasza jaglana jest najstarszym i najzdrowszym prosem. Po pierwsze nie zawiera glutenu, więc może być stosowana u osób będących na diecie bezglutenowej lub chorujących na celiakię. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu).
SKŁADNIKI:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
50 g twarogu półtłustego
100 ml śmietany 18%
1 jajko
łyżeczka miodu/ cukru trzcinowego/kokosowego
jedno jabłko
1 łyżeczka soku z cytryny
cynamon w proszku
PRZYGOTOWANIE:
Rada: Co zrobić aby kasza jaglana nie była gorzka?
Żeby kasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją odpowiednio przyrządzić - przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem 2 razy gorącą wodą. Po spażeniu wrzucić do gotującej się wody. Warto równeiż namoczyć kaszę na kilka godzin albo na noc w wodzie z dodatkiem soku z cytryny - ten zabieg razem z gotowaniem pomoże unieczynnić fityniany - związki zawarte w kaszach, utrudniające przyswajanie składników mineralnych.
Po ugotowaniu kaszy, obieramy jabłko i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy trochę soku z cytryny, aby nie ściemniało i doprawcie cynamonem. Mieszamy. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy centymetrową warstwę kaszy jaglanej, warstwę jabłek, warstwę twarogu wymieszanego z jajkiem. Zamykamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Zapiekamy 15-30 min. Przygotowujemy polewę: śmietanę mieszamy z łyżką miodu. Podajemy ciepłe, polane śmietaną z miodem.
Smacznego :)