ZDROWE POŁĄCZENIA PRODUKTÓW
Żurawina i jabłko – potencjał antyoksydacyjny tych owoców jest znacznie wyższy gdy spożywamy je razem, niż gdy konsumujemy je osobno.
Suszone morele i migdały. Migdały uwalniają i ograniczają utlenianie się „złego” LDL, ale ich korzystne działanie następuje tylko wtedy gdy działają wspólnie z witaminami E i C, których źródłem są morele.
Pomidory i brokuły. Pomidory są bogate w lipoken, przeciwutleniacz który neutralizuje wolne rodniki uszkadzające DNA a związki zawarte w brokułach pomagają usunąć wolne rodniki z organizmu.
Awokado i salsa. Kwasy tłuszczowe jednonasycone, zawarte w awokado, zwiększają wchłanialność karotenoidów i sprawiają, że są one lepiej przyswajalne dla organizmu
Cytryna i szpinak. zawarta w cytrynie witamina C znacząco zwiększa przyswajanie żelaza ze szpinaku. Pamiętajcie iż wit. C ginie pow. 60 st.C. więc szpinak po obróbce termicznej gdy będzie letni należy dopiero skropić cytryną.
Czosnek i tłuste ryby morskie. Dodanie czosnku do rybnej potrawy znacząco zwiększa pozytywne działanie omega-3 na organizm, szczególnie w regulacji gospodarki lipidowej ustroju.
Kurkuma i pieprz. Składnik pieprzu to piperyna która zwiększa dostępność i aktywność antyoksydacyjną kurkuminy ponad 100 krotni