Efektowna, aromatyczna, soczysta i pyszna szynka ze skórą. Świetnie nadaję się na wystawne obiady - koniecznie wypróbujcie.

ilość porcji: 10
stopień trudności: 2/5 

zimowa-aromatyczna-szynka-ze-skora-279.jpg
SKŁADNIKI:

1,5 kg szynki ze skórą

sól morska (2 czubate łyżki na 1 l wody)

butelka wina czerwonego wytrawnego

1 łyżka roztartego kminku rzymskiego

4 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

paczka goździków

paczka anyżu gwiaździstego

3 cebule szalotki

3 ząbki czosnku

2 gałązki rozmarynu świeżego

100 g śliwek wędzonych

1 łyżka oliwy

 

PRZYGOTOWANIE:

Zagotowujemy wodę z solą (na 1 litr wody 2 łyżki czubate soli), liściem laurowym i zielem angielskim. Studzimy do temperatury pokojowej.

Wkładamy szynkę do wystudzonej zalewy. Woda musi dokładnie pokryć całą szynkę. Przykrywamy i odstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki.

Po marynowaniu wyciągamy z wody, osuszamy i nacinamy skórę szynki w kratkę – zgodnie ze zdjęciem.  Następnie mięso oprószamy pieprzem czarnym i  kminkiem. W skórę wtykamy gwiazdki anyżu oraz goździki - jak na zdjęciu.

Kładziemy do brytfanny, zalewamy 1/3 butelki wina czerwonego, wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek, śliwki wędzone (opcjonalnie suszone).

Pieczemy pierwsze 10 min w temperaturze 240 st. C, aby skórka się zrumieniła, a później w 150 st. C ok. 2-3 godzin. Wszystko zależy od mięsa - im starszy tucznik, tym dłużej mięso będzie się piekło.

Przygotowujemy konfiturę ze śliwek.

Na patelni szklimy cebulkę szalotkę, czosnek, dodajemy posiekany rozmaryn. Następnie wrzucamy posiekane śliwki suszone i przesmażamy. Podlewamy delikatnie winem, aby powstał sos (około ½ szklanki wina czerwonego).

Szynkę podajemy z pieczonymi ziemniakami i sosem śliwkowym. Możemy również jeść ją na zimno na kanapkach.

Smacznego :)