W tym dziale zamieszczam proporcje na 3 buliony również jarskie, które mogą stanowić podstawę do każdej wymyślonej zupy. Ja uwielbiam zupy szczególnie jesienią i zimą. Nie ma nic lepszego niż ogrzać się ciepłą zupą. To też bardzo dobry składnik dań dla dzieci, które nie przepadają za warzywami. A w pysznej zupie zjedzą ich bardzo dużo. Myślę, iż repertuar moich zup zaspokoi każdego smakosza.
SKŁADNIKI:
150 gram marchewki
70 gram selera
70 gram pietruszki
30 gram cebuli i pora (biała część)
3-
1 pęczek bukiet aromatyczny bouguet garni: liść pora, liść laurowy, gałazka świerzego tymianku, natki pietruszki, selera naciowego
1200 ml woda
10 gram masła
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa umyj, obierz i opłucz, rozdrobnij na regularny kształt.
Warzywa korzeniowe włóż do garnka, zalej wodą i gotuj. Do gotującego się wywaru dodaj cebulę, por i bukiet aromatyczny.
Cebulę możemy przed dodaniem opalić nad palnikiem lub włożyć ją z zewnętrzna łuską, wywar zyska lepszy smak, aromat oraz kolor.
Dodaj ziarka pieprzu i masło.
Gotuj powoli na małym ogniu około 30-
Gotowy wywar przecedź przez sito stożkowe.
Wywar wykorzystaj do zup.
W tym dziale zamieszczam proporcje na 3 buliony również jarskie, które mogą stanowić podstawę do każdej wymyślonej zupy. Ja uwielbiam zupy szczególnie jesienią i zimą. Nie ma nic lepszego niż ogrzać się ciepłą zupą. To też bardzo dobry składnik dań dla dzieci, które nie przepadają za warzywami. A w pysznej zupie zjedzą ich bardzo dużo. Myślę, iż repertuar moich zup zaspokoi każdego smakosza.