Zupy

Barszcz czerwony na zakwasie z dobieranymi ziemniakami z chrupiącym bekonem
Jest to moja ulubiona zupa. Barszcz przygotowuję na zakwasie buraczanym, na który przepis znajdziecie na mojej stronie.

Wielkopolski żur na kiszonym zakwasie z nutą chrzanową
Tradycyjny barsz biały w nowym wydaniu z nutą grzybów, chrzanu.

Kiszenie żuru - fakty i mity
Podstawą dobrego żurku jest zakwas. Spróbujcie zrobić go samemu a na pewno nie pożałujecie.

ZUPA POMIDOROWA - KREM Z POMIDORÓW Z POLSKIM PESTO
Ulubiona zupa moich dzieci. Jest pełnowartościowym posiłkiem, świetnie smakuje i zdecydowanie różni się od tzw. pomidorówek naszych babci. Nazwałabym to musem lub kremem z pomidorów.

DEMI GLACE wywar ciemny z kości i warzyw
Demi glas to podstawa sosów w bardzo dobrych restauracjach. Aby twój sos był pełny smaku, aromatu użyj bazy demi glace. Długo się go przygotowuje ale naprawdę warto. Robimy raz na jakiś czas bo świetnie się go przechowuje np. mrożąc.

BULION MIĘSNO - WARZYWNY
Ja najczęściej używam właśnie tego bulionu do swoich zup. Na podstawie tego bulionu tworzy się tzw. jasne buliony można je przyrządzić nie z kości ale również z mięsa: wołowego, cielęcego czy drobiu. Poniżej kilka wskazówek co zrobić aby bulion był klarowny.