Golonka to sztandarowe polskie danie. Golonkę można zrobić na wiele sposób, w piwie, w kapuście, z kością i ze skórą, peklowaną itd. Ja jako pierwszy przepis przedstawiam golonkę peklowaną bez skóry i kości ponieważ robi się ją najszybciej i zawsze mamy pewność, że wyjdzie krucha, soczysta i pyszna :)

SKŁADNIKI:

  • 1,5-2 l bulionu drobiowego
  • 250 ml jasnego piwa
  • 4 golonki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 korzeń selera
  • 3 cebule
  • 4 duże ząbki czosnku (1 szt. na 1 golonkę)
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • świeży tymianek kilka gałązek
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżka soli peklowej
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 0,5 l piwa ciemnego
  • 0,5 l bulionu warzywnego

PRZYGOTOWANIE:

Golonkę myjemy, nacieramy solą (zwykła wymieszana z solą peklową) i przyprawami: pieprzem, gałką muszkatołową, zmiażdżonym czosnkiem (1 ząbek na 1 golonkę), nacieramy oliwą i zostawiamy na min. 12h w lodówce, aby się zamarynowała.

Po wyjęciu z marynaty obsmażamy na oleju z każdej strony na brązowy kolor. Robimy to w celu zamknięcia soków wewnątrz mięsa. Podlewamy ciemnym piwem i czekamy aż połowa odparuje. Obsmażoną golonkę wraz z sosem, i marynatą, przekładamy do brytfanny żaroodpornej, dokładany warzywa pokrojone w grube plastry (marchew, pietruszkę, seler). Cebule kroimy na ćwiartki. Wrzucamy parę ząbków czosnku w łupinie, liście laurowe, ziele angielskie. Podlewamy 0,5l bulionem warzywnym.

Pieczemy w 180 st. ok 1.5- 2h w zależności od wielkości golonek. Sprawdzamy szpikulcem kruchość mięsa.

Podajemy z opieczonymi ziemniakami, klarowanymi warzywami oraz sosem chrzanowym i piwem oczywiście :)

Smacznego