Golonka to sztandarowe polskie danie. Golonkę można zrobić na wiele sposób, w piwie, w kapuście, z kością i ze skórą, peklowaną itd. Ja jako pierwszy przepis przedstawiam golonkę peklowaną bez skóry i kości ponieważ robi się ją najszybciej i zawsze mamy pewność, że wyjdzie krucha, soczysta i pyszna :)
SKŁADNIKI:
- 1,5-
2 l bulionu drobiowego - 250 ml jasnego piwa
- 4 golonki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 korzeń selera
- 3 cebule
- 4 duże ząbki czosnku (1 szt. na 1 golonkę)
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- świeży tymianek kilka gałązek
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżka soli peklowej
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- pieprz czarny świeżo mielony
- 0,5 l piwa ciemnego
- 0,5 l bulionu warzywnego
PRZYGOTOWANIE:
Golonkę myjemy, nacieramy solą (zwykła wymieszana z solą peklową) i przyprawami: pieprzem, gałką muszkatołową, zmiażdżonym czosnkiem (1 ząbek na 1 golonkę), nacieramy oliwą i zostawiamy na min. 12h w lodówce, aby się zamarynowała.
Po wyjęciu z marynaty obsmażamy na oleju z każdej strony na brązowy kolor. Robimy to w celu zamknięcia soków wewnątrz mięsa. Podlewamy ciemnym piwem i czekamy aż połowa odparuje. Obsmażoną golonkę wraz z sosem, i marynatą, przekładamy do brytfanny żaroodpornej, dokładany warzywa pokrojone w grube plastry (marchew, pietruszkę, seler). Cebule kroimy na ćwiartki. Wrzucamy parę ząbków czosnku w łupinie, liście laurowe, ziele angielskie. Podlewamy 0,5l bulionem warzywnym.
Pieczemy w 180 st. ok 1.5-
Podajemy z opieczonymi ziemniakami, klarowanymi warzywami oraz sosem chrzanowym i piwem oczywiście :)
Smacznego