Czas na szparagi. Oto propozycja sałatki na ciepło lub na zimno. Do obiadu lub na kolacje.
SKŁADNIKI:
6 szparagów (białe/zielone)
2 łyżki octu
1 łyżka cukru
oliwa z pestek dyni
sól himalajska
50 g parmezanu
50 g pestek dyni i słonecznika
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw przygotowujemy szparagi. Odłamujemy twardą dolną część szparagów. Obieramy obieraczką od dołu ku górze, pozostawiając całą górną część, tzw. kwiat. Tak przygotowane wkładamy do gotującej się wody z cukrem, odrobiną soli i octem. Parzymy około 7 minut, nie wkładając ich górnej części. Super, jeżeli macie specjalny garnek do szparagów. W czasie, kiedy gotują się szparagi, prażymy ziarna dyni i słonecznika na suchej patelni. Ziarna będą podskakiwać, musimy pilnować, aby się nie spaliły, mieszając co jakiś czas. Będą gotowe, gdy będzie czuć wspaniały aromat, a ziarna będą rumiane i spuchnięte. Ugotowane szparagi skrapiamy oliwą i grillujemy na patelni grillowej – z każdej strony, aż zrobią się rumiane prążki.
Wykładamy na talerz, skrapiamy oliwą, tarkujemy parmezan i posypujemy uprażonymi ziarnami.