Czas na szparagi. Oto propozycja sałatki na ciepło lub na zimno. Do obiadu lub na kolacje.

grillowane-szparagi-z-oliwa-dyniowa-i-pestkamidyni-i-slonecznika-414.jpg
SKŁADNIKI:

6  szparagów (białe/zielone)

2 łyżki octu

1 łyżka cukru

oliwa z pestek dyni

sól himalajska

50 g parmezanu

50 g pestek dyni i słonecznika

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotowujemy szparagi. Odłamujemy twardą dolną część szparagów. Obieramy obieraczką od dołu ku górze, pozostawiając całą górną część, tzw. kwiat. Tak przygotowane wkładamy do gotującej się wody z cukrem, odrobiną soli i octem. Parzymy około 7 minut, nie wkładając ich górnej części. Super, jeżeli macie specjalny garnek do szparagów. W czasie, kiedy gotują się szparagi, prażymy ziarna dyni i słonecznika na suchej patelni. Ziarna będą podskakiwać, musimy pilnować, aby się nie spaliły, mieszając co jakiś czas. Będą gotowe, gdy będzie czuć  wspaniały aromat, a ziarna będą rumiane i spuchnięte. Ugotowane szparagi skrapiamy oliwą i grillujemy na patelni grillowej – z każdej strony, aż zrobią się rumiane prążki.

Wykładamy na talerz, skrapiamy oliwą, tarkujemy parmezan i posypujemy uprażonymi ziarnami.