gucamole-mus-z-awokado-z-krewetkami-77.jpg

czas przygotowania: 20 min.  
ilość porcji: 4
stopień trudności: 1/5 

SKŁADNIKI:

12 szt. krewetek np.Tiger
½ awokado miękkie
½ limonki  
½ papryczki chili
3 ząbki czosnku
1 łyżka jogurtu greckiego
sól do smaku
pieprz do smaku
Opcjonalnie można podać do dekoracji: czarnuszkę, kolendrę, natkę pietruszki.

PRZYGOTOWANIE:

Krewetki rozmrażamy. Kroimy wzdłuż grzbietu (do ogona) pozostawią pancerz, oczyszczamy z czarnego jelita.
Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i lekko prażymy czosnek i papryczkę chili pokrojoną w plasterki. Wrzucamy krewetki i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na papier, aby ociekły z nadmiaru masła. Wyciągamy również czosnek i chili przyda nam się do dekoracji.
Zajmujemy się musem. Awokado przekrajamy, wyciągamy pestkę i obieramy ze skórki. Kroimy w dowolną kostkę i skrapiamy sokiem z limonki. Dokładnie mieszkamy. Wtedy mamy pewność, iż skropione awokado a tym samym mus nam nie ściemnieje. Dodajemy pozostałe składniki: jogurt, sól, pieprz i biedujemy na jednolitą masę.
Nakładamy mus a następnie krewetki i dekorujemy uprażonym z krewetkami chili i czosnkiem.
Prawda, że proste szybkie i do tego przepyszne.
Krewetki będą lekko pikantne a gładki mus będzie łagodził smak chili i doda eksplozji smaku.

Smacznego.