SKŁADNIKI:
- 1 l bulionu do wyboru: warzywny lub mięsno-
warzywny - 500 gram dyni może być mrożona
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule szalotki
- 1,5 cm imbiru w korzeniu
- 50 ml wina białego
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy (świeżo wyciskany)
- 2 ziemniaki średniej wielkości
- 30 dag masła
- sól, pieprz, cukier
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni, na maśle przesmażamy pokrojoną w kostkę cebule szalotkę, następnie czosnek i pokrojony w drobną kostkę korzeń imbiru. Zalewamy winem i czekamy aż odparuje. Następnie dodajemy dynie i przesmażamy, doprawiamy przyprawami curry, imbirem, dolewamy sok z pomarańczy. Chwilkę przesmażamy aż dynia zaczyna się rozwarstwiać. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Wrzucamy 2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Blendujemy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gdyby zupa wyszła za gęsta (zależy to od wielkości ziemniaków) dolewamy naszego bulionu z bazy.
Na wierzch można dodać: grzanki z chleba tostowego przesmażone na oliwie z oliwek lub śmietanę kremówkę. Moje dzieci uwielbiają ptysie do zupy.