SKŁADNIKI:
najlepszy-kurczak-pieczony-na-piwie-592.jpg

1 szt. kurczaka zagrodowego

1 butelka piwa, najlepiej ciemnego

warzywa korzenne: 2 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera

6 szt. cebuli szalotki

doniczka świeżego tymianku

sok i skórka z 1 cytryny

sól, pieprz czarny

½ masła

2 łyżki octu balsamicznego

100 ml wina białego

100 ml śmietanki kremówki (30-36%)

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka dokładnie myjemy, usuwamy z korpusu resztki podrobów. Zalewamy solanką (1,5 łyżki soli na 1 l wody) i odstawiamy do lodówki na min. 10 h. Ważne, aby kurczak był cały zamoczony.

Następnie wyciągamy go z zalewy i osuszamy. Palcami delikatnie oddzielamy skórę pomiędzy piersiami i wkładamy tam po grubym plasterku masła, po kilka gałązek tymianku oraz skórkę z cytryny.

Sok z cytryny nabijamy do strzykawki i za pomocą igły wstrzykujemy cały w każdy element kurczaka.. Następnie nadziewamy go na butelkę piwa (wcześniej pozbywamy się etykiet), tak aby wyszła w miejscu szyjki.

Na blaszkę wkładamy lekko obgotowane ziemniaki, pokrojoną pietruszkę, marchewkę, seler i szalotkę. Na środek blachy stawiamy piwo z kurczakiem i pieczemy w 220 st. przez 15 min, żeby skóra wyschła. Następnie polewamy kurczaka tłuszczem, który się wytopił i zmniejszamy temp. do  180 st. C. Ja piekę na termometrze wbitym w kurczaka  do temp. 82 st. C. Jeżeli nie macie termometru, pieczemy ok. 1,20 h. Gdy kurczak będzie z wierzchu suchy, lekko wysuwamy blachę z piekarnika i do butelki wsypujemy szczyptę soli. Piwo zacznie się pienić i oblewać kurczaka. Zabieg można powtórzyć 2-3 razy.

Po upieczeniu kurczaka zlewamy sos, który powstał podczas pieczenia. Dolewamy ocet balsamiczny, wino i redukujemy sos. Następnie dodajemy śmietankę kremówkę i czekamy, aż zgęstnieje. Na koniec siekamy świeży tymianek i podajemy sos z kurczakiem i upieczonymi warzywami.

 

To jest najlepszy kurczak, jaki jadłam. Przepraszam, że nie ma zdjęcia po upieczeniu, ale wyglądał tak smakowicie, iż nikt o zdjęciu nie myślał :)