SKŁADNIKI:
0,5 l maślanki
1 duży kefir
1 pęczek botwinki
1 pęczek kopru świeżego
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek szczypiorku
2 ogórki zielone gruntowe
sok z cytryny
czosnek
jajko
do smaku: sól, pieprz, ksylitol
PRZYGOTOWANIE:
Liście botwinki grubo kroimy, buraczki szorujemy i trzemy na tarce. Buraki zalewamy niezbyt dużą ilością wody (tylko żeby były zakryte) i gotujemy do miękkości. Dodajemy botwinkę na ok. 2-3 minuty, żeby ją zaparzyć. Studzimy. W międzyczasie trzemy rzodkiewkę i ogórek (drobne oczka na tarce), siekamy bardzo drobno koperek, szczypiorek, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy w dużym garnku. Całość doprawiamy, dodajemy sok z cytryny. Podajemy z jajkiem ugotowanym na półmiękko lub zrobionym w koszulce - przepis TUTAJ.