SKŁADNIKI:

0,5 l maślanki

1 duży kefir

1 pęczek botwinki

1 pęczek kopru świeżego

1 pęczek rzodkiewki

1 pęczek szczypiorku

2 ogórki zielone gruntowe

sok z cytryny

czosnek

jajko

do smaku: sól, pieprz, ksylitol

rozowy-chlodnik-z-botwinki-652.jpg

PRZYGOTOWANIE:

Liście botwinki grubo kroimy, buraczki szorujemy i trzemy na tarce. Buraki zalewamy niezbyt dużą ilością wody (tylko żeby były zakryte) i gotujemy do miękkości. Dodajemy botwinkę na ok. 2-3 minuty, żeby ją zaparzyć. Studzimy.  W międzyczasie  trzemy rzodkiewkę i ogórek (drobne oczka na tarce), siekamy bardzo drobno koperek, szczypiorek, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy w dużym garnku. Całość doprawiamy, dodajemy sok z cytryny. Podajemy z jajkiem ugotowanym na półmiękko lub zrobionym w koszulce - przepis TUTAJ.