SKŁADNIKI:
- 1,5 kg dorsza
- mąka krupczatka
- 3 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 3 papryki czerwone
- 2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- puszka pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 0,5 l bulionu warzywnego
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- masło
PRZYGOTOWANIE:
Rybę kroimy na kawałki szerokości ok. 4-
SOS:
Paprykę wkładamy do piekarnika nastawionej na opcję grill w 240 st. C. Pieczemy aż skórka zacznie być ciemna. Wkładamy do folii aluminiowej i czekamy aż zaparuje. Ściągamy skórkę. Kroimy na paseczki.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulkę pokroją w pół piórka. Podsmażamy, gdy będzie miękka dodajemy starkowaną na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. Dodajemy masła, żeby nie było za suche i dalej przesmażamy. Dodajemy puszkę pomidorów wraz z sokiem, dolewamy wody lub bulionu warzywnego, aby powstał sos. Dokładamy paprykę. Wszystko dusimy do miękkości marchewki. Na koniec, gdy warzywa będą miękkie doprawiamy (sól, pieprz, papryka w proszku słodka i wędzona) i dodaje sok z cytryny. Zagęszczamy koncentratem.
Możemy podawać jako danie gorące lub na zimno.