SKŁADNIKI:
1 filet piersi kurczaka
1/2 brokuła
kilka listków jarmużu
1 łyżka cukru
50 g parmezanu
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 ząbek czosnku
50 ml oliwy z oliwek
400 ml mleka 3,2%
opakowanie makaronu, np. spagetti czerwone)
sól himalajska, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw przygotowujemy pierś. Płuczemy, osuszamy i doprawiamy: solą pieprzem, wcieramy czosnek i oliwe. Pozostawiamy na chwilę aby się zamarynowała.
Sos: W garnku roztapiamy 2 łyżki masła, wsypujemy 2 łyżki mąki i zagotowujemy je, łącząc z masłem. Wlewamy 400 ml mleka i 100 ml wody ze szparagów. Mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Gotujemy różyczki zbrokuła w osolonej wodzie z 1 łyżką cukru. Aż będzie al'dente. Chwile przed zlaniem wody z brokuła wrzucamy liście jarmużu - na około 1 min.
Pierś grillujemy na patelni grillowej aż będzie w środku upieczona.
Makaron polewamy sosem, układamy pokrojoną pierś i brokuła. Posypujemy startym parmezanem.
Smacznego