SKŁADNIKI:spaghetti-z-grillowanym-kurczakiem-i-brokulami-471.jpg

1 filet piersi kurczaka  

1/2 brokuła

kilka listków jarmużu

1 łyżka cukru

50 g parmezanu

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

1 ząbek czosnku

50 ml oliwy z oliwek

400 ml mleka 3,2%

opakowanie makaronu, np. spagetti czerwone)

sól himalajska, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotowujemy pierś. Płuczemy, osuszamy i doprawiamy: solą pieprzem, wcieramy czosnek i oliwe. Pozostawiamy na chwilę aby się zamarynowała. 

Sos: W garnku roztapiamy 2 łyżki masła, wsypujemy 2 łyżki mąki i zagotowujemy je, łącząc z masłem. Wlewamy 400 ml mleka i 100 ml wody ze szparagów. Mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Gotujemy różyczki zbrokuła w osolonej wodzie z 1 łyżką cukru. Aż będzie al'dente. Chwile przed zlaniem wody z brokuła wrzucamy liście jarmużu - na około 1 min.

Pierś grillujemy na patelni grillowej aż będzie w środku upieczona.

Makaron polewamy sosem, układamy pokrojoną pierś i brokuła. Posypujemy startym parmezanem.

Smacznego